[ obucina @ 07.07.2007. 22:39 ] @
Situacija je ovakva:

Dva programera, jedan je zapoceo projekat, donekle zavrsio i napustio firmu. Drugi je nadogradjivao isti taj projekat.
Ni sa jednim ni sa drugim nisu potpisivani ugovori, ali su bili redovno placani za to sto su radili.
Ovaj drugi je otudjio izvorni kod programa, ustupa ga trecim licima i koristi ga kao osnovu za druge programe koje pise.

Kakva su prava firme u odnosu na drugog programera i na treca lica kojima je on ustupio izvorni kod?
[ broker @ 07.07.2007. 22:56 ] @
Po svemu sudeci su prava na strani firme, ali je za to najbolje angazovati upucenog advokata, posto je pipavo.
[ digikv @ 17.09.2007. 22:31 ] @
Pre 5-6 godina sam napravio program da bi pomogao kolegama. Kako se klima u firmi promenila ja sam hteo da dozvolim da program i dalje koriste ali da potpisemo ugovor gde bi se navelo ko je vlasnik a ko je korisnik, i da je koriscenje besplatno. Firma ne zeli da potpise ugovor i dalje koristi moj program, nekoliko puta sam ga brisao ali imaju instalaciju negde snimljenu i ponovo instaliraju. Njihovo tumacenje je da sam ja to ima kao radni zadatak, ali ja nisam programer u firmi, niti mi to igde pise u opisu radnog mesta, jeste da se time bavim privatno i od toga zivim. Sta mislite koja su moja prava ? Firma je Elektrodistribucija.
[ ventura @ 17.09.2007. 22:52 ] @
Citat:
obucina
Ovaj drugi je otudjio izvorni kod programa, ustupa ga trecim licima i koristi ga kao osnovu za druge programe koje pise.

Kakva su prava firme u odnosu na drugog programera i na treca lica kojima je on ustupio izvorni kod?


Pa gledaj, oštećena firma ima sva prava za naplatu odštete od tog programera, i zabranu korišćenja softvara u toj firmi gde ga je prodao, a firma kojoj je ustupio kod će tražiti obeštećenje isto od tog programera...

Mada ako budete jurili advokate, nećete se leba najesti... Bolje jurite nekoga ko ume dobro da preslaže kosti, pa ga uputite na tog lika... Mnogo efektivnije rešenje...

Citat:
digikv: Pre 5-6 godina sam napravio program da bi pomogao kolegama. Kako se klima u firmi promenila ja sam hteo da dozvolim da program i dalje koriste ali da potpisemo ugovor gde bi se navelo ko je vlasnik a ko je korisnik, i da je koriscenje besplatno. Firma ne zeli da potpise ugovor i dalje koristi moj program, nekoliko puta sam ga brisao ali imaju instalaciju negde snimljenu i ponovo instaliraju. Njihovo tumacenje je da sam ja to ima kao radni zadatak, ali ja nisam programer u firmi, niti mi to igde pise u opisu radnog mesta, jeste da se time bavim privatno i od toga zivim. Sta mislite koja su moja prava ? Firma je Elektrodistribucija.


Ako si program pisao u toku radnog vremena, ne polažeš nikakva prava na njega (osim autorska), bez obzira da li si zaposlen kao programer ili čistač ili knjigovođa. Ako si ga pisao van radnog vremena, a nisi programer, onda možda možeš nešto da izvučeš...
[ Predrag Supurovic @ 18.09.2007. 08:29 ] @
Napravi novu verziju, dodaj jos neke opcije koje im trebaju, pa nadalje kontrolisi nacin distribucije.

Kao sto rece Ventura, ako si program napravio za vreme radnog vremena, onda firma ima pravo eksploatacije. Zadovolji se time da na vidnom mestu stavis svoj potpis kao autora.