[ Brolly @ 06.06.2007. 16:45 ] @
Uf... Nadam se da ovim nisam povredio nikakav pravilnik. Izvinajvam se ako jesam.


Zanima me sledece: prodaja piratskih filmova se sada kaznjava (koliko sam upucen) 3-5 godina zatvora. No nebitno. Da li se kaznjavaju samo prodavci ili i kupci?

Na forumu sam gledao neke ponude, pa ako bi NEKO otisao da se nadje s covekom da obavi "transakciju", da li bi taj NEKO mogao da se neprijatno iznenadi kad sazna da je to neka namestaljka ili navlacenje od strane "zakona". Da li je to moguce?

Nadam se da sam bio jasan. Hvala.
[ Zoran Rodic @ 06.06.2007. 17:21 ] @
Mislim da se ne organizuju spektakularna hapsenja potencijalnih kupaca par filmova.
Takva akcija bi samo u Beogradu znacajno popunila budzet.
Mada koliko se ja secam, policija ispred SKC-a nikad nije vijala kupce
Ali, nikad se ne zna kad ce poceti
[ markom @ 06.06.2007. 17:26 ] @
Za ovo bi svakako najbolje bilo imati mišljenje nekog pravnika, ali... Kupovina kradene robe je zabranjena isto kao i prodaja. Ako piratovani sadržaj smatramo krađom (što po mom mišljenju jeste), kupovina je po istom osnovu zabranjena kao i prodaja.
[ vindic8or @ 06.06.2007. 18:05 ] @
na papiru jeste kradja posedovanje piratovanih materijala, ali u praksi te niko nece juriti ako kupis koji DVD ili imas omanju kolekciju gajbi. narocito ne u srbiji.
[ Ivan Dimkovic @ 06.06.2007. 18:10 ] @
U vecini zakonodavstava se zabranjuju sledece stvari:

a) Zabranjeno je neovlasceno kopiranje materijala zasticenog Copyright-om

b) Zabranjena je prodaja digitalnog materijala koji je ilegalno kopiran (a)

c) Kupovina i posedovanje kradene robe je takodje zabranjena zakonom

-

Prodavci tj. ponudjaci obicno bivaju odgovorni za a) i b) i prema njima su zakonske mere uvek najstrozije jer su upravo oni odgovorni za pirateriju - kupci nekad mogu odgovarati ali u vecini slucajeva najgore sto moze da im se desi je konfiskacija takve imovine, osim ako nisu u pitanju pravna lica gde su kazne strozije. Takodje, postoje razne olaksice za c) u slucaju da kupac, fizicko lice - nije bio svestan sta kupuje - takodje ce biti kaznjen (konfiskacija) ali obicno bez ikakvih drugih posledica.
[ Brolly @ 06.06.2007. 18:53 ] @
E hvala vam ljudi!


Mislim, ipak ne bih voleo da me vode u corku ;) Ali po svemu sudeci, nemam cega da se plasim (pod uslovom da ne prodajem). Bar ovde u Srbiji.
[ Marko_L @ 06.06.2007. 20:20 ] @
Takođe, u Srbiji (ne znam kako je u svetu) je veoma bitno koji, tačnije čiji piratovani materijal poseduješ. Recimo, sećam se kada su počele one prve akcije suzbijanja piraterije, najčešće po igraonicama, tražila se samo licenca za korišćenje Microsoft Windows-a i Office-a (ukoliko ga ima) na uvid, dok je na tim kompovima mogla da bude gomila drugog, takođe komercijalnog softvera kao što su WinZip, WinRar, Total ili Windows Commander..., i niko ništa za to nije pitao. Isto tako, verujem da je veća šansa da se uopšte cimaju da te 'vataju ako piratuješ Cecu, nego nekog Cakija iz Donjeg Sumrakovca. U svakom slučaju, mala je verovatnoća da će iko da juri kućne korisnike (osim ukoliko se ne bave preprodajom sve u 16), ali rekoh da napomenem.
[ nkrgovic @ 07.06.2007. 08:49 ] @
Citat:
Marko_L: Takođe, u Srbiji (ne znam kako je u svetu) je veoma bitno koji, tačnije čiji piratovani materijal poseduješ. Recimo, sećam se kada su počele one prve akcije suzbijanja piraterije, najčešće po igraonicama, tražila se samo licenca za korišćenje Microsoft Windows-a i Office-a (ukoliko ga ima) na uvid, dok je na tim kompovima mogla da bude gomila drugog, takođe komercijalnog softvera kao što su WinZip, WinRar, Total ili Windows Commander..., i niko ništa za to nije pitao. Isto tako, verujem da je veća šansa da se uopšte cimaju da te 'vataju ako piratuješ Cecu, nego nekog Cakija iz Donjeg Sumrakovca. U svakom slučaju, mala je verovatnoća da će iko da juri kućne korisnike (osim ukoliko se ne bave preprodajom sve u 16), ali rekoh da napomenem.

Caki je domaci autor, koji je zapravo mnogo bolje zasticen od stranog. Za prava stranog autora se mora pojaviti neko ko ga predstavlja, dok je Caki tu, zajedno sa kako_se_zove_udruzenje_izdavaca_muzike . :)

I da, zakon propisuje kazne za kupce, doduse takve da mogu biti i uslovne, ali mislim da se nikome ne bi dopalo da ima dosije i uslovnu kaznu u njemu... Znaci, kazna postoji, samo se, za sada, tuzilastvno ne smara time da to goni. Niko ne kaze da nece, eto vec od sutra.
[ old.man @ 07.06.2007. 20:01 ] @
@Ivan Dimkovic
Citat:

c) Kupovina i posedovanje kradene robe je takodje zabranjena zakonom

...olaksice za c) u slucaju da kupac, fizicko lice - nije bio svestan sta kupuje - takodje ce biti kaznjen (konfiskacija) ali obicno bez ikakvih drugih posledica.


Fizicko lice koje nesto kupi, a da nije znalo ili nije moglo znati da je u pitanju ilegalna prodaja je tzv
savestan kupac i nije krivicno odgovoran.
Kupljeno , ako je u pitanju, na primer kradena roba, ce biti oduzeto, pod uslovom da se nalazi i dalje u njegovom posedu. Svrha takvog oduzimanja nije kaznjavanje , vec obestecenje onoga kome je stvar ukradena, posto se , po okoncanju postupka stvar vraca vlasniku (naknada stete)

Posebno pitanje je, kako cu ja, ili ko drugi, dokazati svoju savesnost, ako sam kupio 500 kom CD ili DVD
u nekoj mracnoj ulici , a pri tom me u'vatili


[Ovu poruku je menjao old.man dana 07.06.2007. u 23:41 GMT+1]