[ titjolina @ 26.03.2007. 19:40 ] @
Evo o chemu se radi, moja jacha polovina konachno prelazi iz turske u srbiju (subotica) u junu mesecu, do sada je mogao da dobije samo vizu od mesec dana od nashih, koja sada postaje beznachajna za nas. U mup-u u odeljenju za vize i prijave stranaca mi rekoshe da se 'okolo raspitam' kako se sve dolazi do boravishne vize, pa da dodjem kod njih da je naprave ?!? Takodje u nashoj opshtini posetila sam matichara pitajuci shta je potrebno od stranog drzavljanina da prilozi za sklapanje braka, shvatajuci da ce to mozda biti krajnji ishod za dobijanje boravishne vize, ali ne dobih nishta konkretno sem da moram dosta unapred da zakazem venchanje..
Takodje mi rekoshe u mup-u da mozemo samo jednom da mu produzimo jednomesechnu vizu na 3meseca i to je sve. Ali i za to su rekli da se raspitam 'negde' shta treba, i da chekanje da li ce dobiti produzenje traje 3 nedelje, s tim da on mora biti u srbiji naravno te 3 nedelje, shto bi znachilo ako ga odbiju da mora da pakuje kofer i frrr napolje odmah posle odbijanja.
Radna viza je za sada van opcije jer ne mogu da mu nadjem legalan posao.
Pa evo me po forumima skupljajuci mrvice iz tudjih iskustava :)
Ono shto nam je potrebno je viza do oktobra bez opcije sklapanja braka, do tada bi bilo dobro da se preskochi taj deo, pa sad bash ako je zadnja opcija nece boleti, ionako ce doci na red.
Ako imate informacije koja dokumentacija je potrebna s njegove strane za pomenute vize/venchanje, koliko brzo se odvijaju postupci, koliko mogu da koshtaju, i gde eventualno mogu josh da se obratim za informacije, svaka mrvica ce znachiti :) hvala unapred

Tijana
/kiss
[ dintel011 @ 27.03.2007. 17:40 ] @
Posto dolazi sa turistickom vizom, moze da je produzi maximalno do 90 dana i nakon toga mora da izadje, tacno je da ta viza ne moze da se produzi ponovo.
Cim dodje, odmah odete u odeljenje za strance i predate zahtev, jako je bitno jesi li ti u radnom odnosu, i imas li nekretninu na svoje ime, mada mogu i roditelji da daju izjavu da ce oni da snose troskove njegovog boravka.
Nakon toga on mora da izadje i ponovo da dodje na sa istom vizom - turistickom.

Ako radis i imas stan, produzetak turisticke vize je formalnost.
To je za turisticku vizu, ostale moguce opcije u tvom slucaju su :brak ili poslovna viza.
Vencanje uopste nije problem, njemu pored standardnih dokumenata treba i potvrda da je bracno slobodan. Tu potvrdu moze da izda i Ambasada Turske u Beogradu i mozes njih da okrenes za detalje oko potrebnih njegovih papira za vencanje.

Posle vencanja dobija vizu na osnovu braka i produzava se svake godine.

Poslovnu vizu moze da dobije ako otvori/osnuje firmu,agenciju,str...
Tu treba malo vise kesha a isto se dobija na godinu dana.
Da ga zaposlis legalno u neku nasu firmu mozes samo preko biroa i tu nemam neka iskustva, moja su vezana za rad u stranim predstavnistvima a to je nesto drugo.

Saberi,oduzmi, ostaje ti najjednostavnije da mu sredis boravak na osnovu braka ili da svaka 3 meseca odlazi kuci da ponovo vadi turisticku vizu sa unapred pripremljenim pozivom sa tvoje strane.

Ima jos opciju "radi skolovanja i studiranja" al s' obzirom na cenu skolarine to ti je najskuplja varijanta.
[ titjolina @ 27.03.2007. 18:57 ] @
Znachi u sushtini, ako moj roditelj potpishe da ce da snosi troshkove, s obzirom da nekretnina nije na moje ime, imamo vizu do oktobra, a posle veselje.. Nadam se da nece biti problema, s obzirom da imam informaciju da produzavanje vize zavisi od svake opshtine ponaosob.
Mnogo hvala za pomoc, znam u kom pravcu da idem.
[ dintel011 @ 29.03.2007. 00:16 ] @
Nemas razloga za brigu, produzavanje vize se sprovodi po zakonu o kretanju i boravku stranaca, i nema tu mnogo filozofije, samo sto ce ti u Subotici mozda traziti potvrdu manje nego u Beogradu a mozda i obrnuto.
Najbolje da tvoji roditelji daju zajedno izjavu i da naglase da je to buduci zet i da cekate dokumenta za vencanje u Srbiji, tako da produzavate vizu sigurno.
Srecno!
[ titjolina @ 29.03.2007. 13:01 ] @
Da, jasno mi je, onda mogu malo da se opustim. Ljudi vrlo malo znaju o nashoj vizi jer 'eh ko josh ide u srbiju', pa znaju da paniche i pretpostave najgore :)
Hvala josh jednom na velikoj pomoci. Pozdrav!