[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2006. 11:19 ] @
Današnja Politika je objavila saopštenje Republičke radiodifuzne agencije (RRA) pod naslovom Analiza poštovanja Zakona o oglašavanju na nacionalnim TV stanicama.

Kako nisam uspeo da isti dokument pronađem na www.rra.org.yu, prenosim samo uporednu tabelu i definicije prekršaja. Ako bude postojalo interesovanje okačiću naknadno kompletnu analizu, tj. ako ista ne postane u međuvremenu već dostupna online.

Zaokružene cifre predstavljaju najveći broj prekršaja po kategoriji.


[att_img]


Citat:
- Član 17, stav 6 - razmak od 20 minuta između dva bloka oglasnih poruka;

- Član 15, stav 3 za komercijalne ili 16 stav 2 i 18 stav 1 za javni servis - u okviru jednog punog sata može se emitovati najviše 12 / 6 / 9 minuta oglasnih poruka;

- Član 19, stav 2 - označavanje blokova oglasnih poruka zvukom i slikom;

- Član 94, stav 2 - sponzorisani TV programi ne mogu neposredno da oglašavaju prodaju, kupovinu ili iznajmljivanje proizvoda i usluga sponzora ili trećeg lica, naročito posebnim upućivanjima na te proizvode i usluge u tim programima;

- Član 57 - oglasna poruka koja upućuje na telefonski broj za koji važi posebna tarifa mora da sadrži iznos te tarife koji je uočljiv tokom celog trajanja oglasne poruke;

- Član 15, stav 5 - emisija iz stava 4 ovog člana mora biti slikom i zvukom jasno označena kao TV prodaja;

- Član 16, stav 3 - emisije TV prodaje mogu se emitovati u programima javnog radiodifuznog servisa samo u vremenu između 00.00 i 06.00 časova, pod uslovima iz člana 15, stav 4 i 5 ovog zakona.
[ Fuzz @ 07.11.2006. 11:43 ] @
Interesovanje postoji, ako ni zbog cega, onda radi uporedjivanja zakljucaka dobivenih opazanjem, i sistematskog pracenja i analize....
[ Ivan Dimkovic @ 07.11.2006. 11:45 ] @
Citat:

Zaokružene cifre predstavljaju najveći broj prekršaja po kategoriji.


Wow - javni servis pa najvise krsi zakon o oglasavanju ;-) How predictable.
[ Fuzz @ 07.11.2006. 12:39 ] @
Kao javni servis zele da nam predstave pun obim tog problema...
[ broker @ 07.11.2006. 13:31 ] @
ALkak B92 nadjose samo dve bezazlene greske a oni su prvi u krsnjeu pravila o razmaku izmejdu reklama i trajanju reklama :)
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2006. 13:53 ] @
Evo zakačio sam uz ovu poruku kompletnu analizu. Moralo je da ide kao slika jer se OCR softver pokazao kao beskoristan kada je ćirilica u pitanju :/

@broker

Analiza se odnosi na period 21-27. avgust ;)
[ Fuzz @ 07.11.2006. 13:59 ] @
Citat:
broker: ALkak B92 nadjose samo dve bezazlene greske a oni su prvi u krsnjeu pravila o razmaku izmejdu reklama i trajanju reklama :)


To ni meni nije jasno...ali sam cutao jer ce ispasti da paranoisem na b92 :)
Iako je i ovde navedeno mnogo vise od dve greske...
[ Davor Vlajkovic @ 07.11.2006. 14:15 ] @
Inače, ni broj prekršaja načinjenih od strane B92 nije zanemarljiv - naprotiv. Ona dvojka je samo najlošiji rezultat u toj kategoriji, pogledaj sve kolone. Plus što nisu svi prekršaji sadržani u tabeli (vidi gorepriloženi dokument).
[ pctel @ 07.11.2006. 15:25 ] @
I koja kazna se primenjuje u slucaju krsenja zakona - pogled popreko?!
[ Davor Vlajkovic @ 08.11.2006. 17:26 ] @
Emiteri krše Zakon o oglašavanju


Službe Republičke radiodifuzne agencije ustanovile su da je za nedelju dana šest emitera s nacionalnom frekvencijom prekršilo Zakon o oglašavanju 1.224 puta.

U javnom oglasu RRA navodi se da nije reč samo o sporadičnom odstupanju od pravila, već o učestalom drastičnom kršenju programske discipline, koje se ne može pravdati nikakvim izgovorom, jer je Zakon o oglašavanju stupio na snagu u septembru 2005. godine.

U periodu od 21. do 27. avgusta analizirani su programi Prvog i Drugog programa Radio-televizije Srbije (RTS), TV „Pink“, B92, „Košave“ i „Hepi“ televizije, dok TV „Avala“ nije bila obuhvaćena nadzorom jer u tom periodu nije emitovala program.

Najčešće je kršeno pravilo o obaveznom dvadesetminutnom razmaku između reklamnih blokova. Zakonom o oglašavanju je predviđeno da sponzorisani televizijski programi ne mogu neposredno da oglašavaju prodaju, kupovinu ili iznajmljivanje proizvoda i usluga sponzora ili trećeg lica, naročito ne upućivanjem na te proizvode i usluge.

Ta analiza ne predstavlja kaznenu meru javnog upozorenja, već najavu aktivnosti na striktnom sprovođenju Zakona i preduzimanju te i ostalih mera ako emiteri nastave da krše Zakon, navodi se u oglasu objavljenom u beogradskoj štampi.

RRA podseća emitere da Zakon o oglašavanju za svaki navedeni prekršaj predviđa visoke kaznene mere - do milion dinara za pravno lice, kao i 50.000 dinara za fizičko lice odgovorno u pravnom licu.

Kontinuirano kršenje Zakona o oglašavanju predstavlja i narušavanje osnovnih principa radiodifuzije i RRA u tom slučaju može izreći četiri vrste mera - opomenu, javno upozorenje, privremeno i trajno oduzimanje dozvola za emitovanje programa.

Mera oduzimanja dozvola ne može se izreći javnom servisu, i u tom slučaju RRA će Upravnom odboru radiodifuznog servisa skrenuti pažnju da se stara o primeni Zakona.


Šta kažu TV kuće


TV B92

Veran Matić, direktor i glavni i odgovorni urednik:

- B92 će ozbiljno razmotriti primedbe koje stižu iz RRA. Smatramo, međutim, da i objavljena analiza ukazuje da bi bilo celishodno da se donesu bliža pravila o oglašavanju i sponzorstvu na televiziji i radiju, te da se makar izbegnu nesporazumi do kojih dolazi usled različitog tumačenja Zakona. RRA je izričito ovlašćena da takva bliža pravila donosi, te smatramo da bi na taj način doprinela doslednijem poštovanju Zakona.

TV „Hepi“

Aleksandar Jovanović, PR menadžer:

- TV „Hepi“ daje sve od sebe da se ta pravila poštuju u potpunosti, pa ćemo stoga posebnu pažnju posvetiti izveštaju RRA. Pre svega, „Hepi“ TV će kontaktirati sa RRA kako bi dobila detaljne informacije o prekršajima u cilju sprečavanja da se takve stvari ponove.

TV „Pink“

Tanja Vojtehovski-Stevanov, PR menadžer, nije bila u mogućnosti da da bilo kakav komentar do zaključenja ovog broja.

RTS

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS, zbog prezauzetosti takođe nije bio u mogućnosti da komentariše analizu kršenja Zakona o oglašavanju na nacionalnim televizijama.

TV „Košava“

Vera Marjanović, direktor marketinga:

- Nakon objavljenih analiza Republičke radiodifuzne agencije o poštovanju Zakona o oglašavanju na nacionalnim TV stanicama za period od 21. do 27. avgusta 2006. godine i ukazanih propusta nacionalnim televizijama, TV „Košava“ se u skladu sa tim od 1. septembra 2006. godine pridržava svih članova Zakona o oglašavanju i Zakona o radiodifuziji.


[Blic]
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2006. 17:27 ] @
Citat:

RTS

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS, zbog prezauzetosti takođe nije bio u mogućnosti da komentariše analizu kršenja Zakona o oglašavanju na nacionalnim televizijama.


Verovatno je zauzet ugovaranjem reklamnih termina sa sponzorima :-)
[ Davor Vlajkovic @ 08.11.2006. 18:19 ] @
Ah da, zarad diskusije da kažemo i to da je objavljivanje ove 'molbe', po javno dostupnom cenovniku oglašavanja u Politici, RRA koštalo 181.720,00 dinara! :(
[ bole_i @ 08.11.2006. 19:06 ] @
I cemu se onda izdvajaju onih 300 din ? Zar ne bi trebalo da bude obrnuto da RTS ima naj manje prekrsaja, jer imaju osiguran izvor prihoda.
[ Fuzz @ 09.11.2006. 08:38 ] @
Ne, ne, pogresno si ti to shvatio :)
Ma jednostavno ih boli k....
Sta, morace da plate kaznu? Od cega? Od pretplate koju placaju gradjani? Mislim...
Nego da skrenem malo na OT.
Jel` primetio neko da Verana Matica sada gledamo svakodnevno na bk92? Reklamira se covek na sopstvenoj televeziji, paaa....nesto kao humani oslobodioci Karici na BK pre gasenja....
[ Ivan Dimkovic @ 09.11.2006. 08:40 ] @
B92 bar ne otima pare od gradjana Srbije kao RTS reketasi ;-)
[ Fuzz @ 09.11.2006. 09:01 ] @
E jbg...nisi izdrzao :)
Znaci rekao sam da je OT. Nema veze sa RTS-om niti se RTS-om takav pristup moze pravdati.
[ slavisac @ 05.05.2007. 22:40 ] @

Reklamiranje politickih organizacija

Clan 106.

Zabranjeno je reklamiranje politickih organizacija van predizborne kampanje.
U toku predizborne kampanje registrovanim politickim strankama, koalicijama i kandidatima omogucava se nacelo jednake zastupljenosti bez diskriminacije.


HAHAHHAHAHA SAMO ME INTERESUJE KOJA LI TV OVO POSTUJE ILI OVAJ ZAKON SLUZI SAMO DA NAM ZAMAZU OCI
[ Marenović Slaviša @ 21.06.2007. 23:25 ] @

A sta tek da kazemo kada se vidi logo DIVX na RTS-u? I njima da platim nesto?
[ madamov @ 22.06.2007. 09:05 ] @
Pre neko veče sam merio, u stvari u nedelju za vreme dok je išao Dr. House, blok reklama je trajao preko 8 minuta. Jel po zakonu beše dozvoljeno 4 minuta?