[ ton_majstor @ 12.09.2006. 20:03 ] @
Od pre mesec-dva je kablovski provajder IKOM (www.ikomline.net) uveo u program i ovaj kanal:

[img][att_url][/img]

Pretragom sam malo saznao. U pitanju je dečiji obrazovni program koji je obavezan za USA TV stanice. Nije potpuno jasno, ali evo preseka:

http://en.wikipedia.org/wiki/E/I

Mene ovde iritira sadržaj, tj. način njegovog plasiranja. Program je inače sa jakom verskom (tačnije, hrišćanskom) potkom i popriličnim marketingom u tom pravcu. Provlače se poruke "Jesus Loves You", Bibliju zovu "Superbook"... reklamiraju se igračke koje recituju i pevaju, a pare idu u "dobrotvorne svrhe"... itd, itd. Sve me podseća na neke naše agresivnije crkvene zajednice i njihov pristup religijskom marketingu.

Moje pitanje je iz naslova: da li je dozvoljeno emitovati ovakav "dečiji" program kod nas, s obzirom na Zakon o javnom informisanju? Da li postoji nekakav ovdašnji pandan ili u srpskom etru nema sličnih sadržaja?

Napominjem da ovo nije nikakva religijska rasprava, već prosto, da li kablovski provajder emitovanjem ovog programa krši Zakon?

Pozdrav![ teddy @ 13.09.2006. 10:33 ] @
Mislim da je u pitanju religiozni dečji kanal Smile of a Child svima dostupan preko satelita Hotbird (o tome su već pisali neki članovi Kablovskog foruma ovde), a da je E/I oznaka poput one PG ili R-13. Ne vidim zašto bi IKOM njegovom distribucijom kršio zakon, ali ne znam koliko ima smisla stavljati kanal na engleskom namenjen pretežno predškolskoj deci u kablovsku ponudu.

http://www.smileofachildtv.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Smile_of_a_Child
[ ton_majstor @ 13.09.2006. 18:36 ] @
Nije me ipak mrzelo da pročitam Zakon. Praktično, nigde se ne krši nijedan član. Zanimljivo.

Ostaje nelagodan osećaj selektivne indoktrinacije dece. I to iz inostranstva.

Pozdrav!
[ pctel @ 14.09.2006. 01:03 ] @
Pa ne znam u cemu je problem. Mislim znam, ali to je sasvim uobicajeno - muzika, filmovi, emisije, sve nam to namece nekakvu kulturu koju smo posle toliko godina prihvatili kao svoju. Jedino je neobicno sto sada druga strana pokusava da programira javnost i sto je program koji im se usnimava u glavu dosta drugaciji od onih na koje smo vec navikli.
[ ton_majstor @ 14.09.2006. 09:34 ] @
Pa taj "Buddy Jesus", blago idiotski nastup. Ono, mala deca drugačije i ne umeju da prihvate, ali svejedno.

Više me "peče" što naše crkve nemaju sličan program. Nebitna konfesija. Lokalizovan pravilno, naravno...

Deca već odavno imaju veroispovest u školi, nije to nikakav problem, već što nam Ameri dajdžestiraju religiju na sebi svojstven "fastfood" fazon. A da to i PLAĆAMO, ako kapiraš.

No problemo, uzmeš daljinski i "klik", ali... nemamo alternativu. Samo ovi "3D Max" animirani anđelčići i teletabirani sveci i starozavetni proroci...

Pozdrav!