[ SindzaBG @ 13.07.2006. 14:03 ] @
Prvom opštinskom sudu u Beogradu je stigao zahtev za istragu protiv predsednika Republičke radiodifuzne agencije Nenada Cekića.

On se sumnjiči da je počinio krivično delo nesavesnog rada u službi. Portparol tog suda Ana Milošević izjavila je za Betu da će postupak protiv Cekića biti po skraćenom postupku jer je za to krivično delo predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Postupajući po krivičnoj prijavi BK televizije, prvo opštinsko tužilaštvo je pre nekoliko dana dostavilo sudu zahtev za pokretanje istražnih radnji i istražni sudija će naknadno utvrditi datum saslušanja predsednika RRA, objasnila je ona. Milošević je rekla da će, pored Cekića, biti saslušani i svedoci i pregledana dokumentacija, na osnovu čega će tužilac odlučiti da li će podići optužnicu.

Kako danas piše "Blic", tužilaštvo predlaže da se Cekić ispita na koji način i po kojoj proceduri je doneta odluka o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje TV BK u trajanju od 30 dana, i zašto nisu navedeni dokazi na osnovu kojih je doneta odluka o zabrani emitovanja programa toj televiziji.

Zamenik predsednika RRA Aleksandar Vasić rekao je agenciji Beta da je "skandalozno" da sud procese sprovodi preko medija i dodao da "curenje" dezinformacija i poluinformacija predstavlja pritisak na nezavisno regulatorno telo što je zabranjeno Zakonom o radiodifuziji.

"Apsurdno je da se istraga vodi protiv jednog člana kolektivnog organa koji sve odluke donosi glasanjem. Cekić je predsednik Saveta RRA koji ima devet članova", naglasio je Vasić. Po njegovim rečima, sve "miriše na kreiranu kampanju u javnosti" iza koje stoje oni koji su na javnom konkursu izgubili, dok to što predstavnici sudova iznose predviđene kazne za to krivično predstavlja prejudiciranje rezultata istrage, smatra Vasić.
[ Ivan Dimkovic @ 13.07.2006. 14:12 ] @
Citat:

dok to što predstavnici sudova iznose predviđene kazne za to krivično predstavlja prejudiciranje rezultata istrage, smatra Vasić.


Predvidjena kazna za neko krivicno delo je potpuno javna informacija dostupna svima, koja je sastavni deo Krivicnog Zakona Srbije - i nije nista cudno da Tuzilac iznese kao fakat mogucu kaznu za krivicno delo za koje istrazuje da li postoji krivica osobe koja je pod istragom. To svakako nije nikakvo prejudiciranje istrage, jer istraga nema niti moze imati za cilj da nekom presudi ni krivicu, a kamo li visinu kazne (doduse, Tuzilac moze da insistira na nekoj visini) - to je posao Sudije i sudskog procesa.

Koliko se vidi, a jasno se vidi - Tuzilac je izneo podatak o kazni iskljucivo u cilju objasnjavanja zasto se vodi skracen proces (zato sto je predvidjena kazna tolika i tolika) - a ne u cilju nekakve prejudicije krivice.

Vrlo je moguce da je g-din Vasic iz RRA svoje opste obrazovanje sticao u vremenu kada je ceo sudski sistem bio daleko prostiji - po ugledu na odluke RRA ;-) Tuzno je da se takve stvari dopustaju ljudima koji su javni cinovnici i predstavljaju kao neko regulatorno telo za kvalitet medija.

Takodje je interesantno odakle RRA-u mandat da vodi rasprave u medijima - nisam znao da su za to placeni od poreskih obveznika ;-)

Eh ti komesari :)
[ SindzaBG @ 13.07.2006. 14:19 ] @
Svakome se vrati kao bumerang kad-tad...:)
Na koji nacin su dodelili frekvencije mislim da bi i tri godine bila mala kazna...
[ mare05 @ 13.07.2006. 15:07 ] @
niko tu nije normalan.da nije bk bio bi neko drugi itd.svim tim medijima su ovi ili oni duznici....