[ hulja @ 02.02.2006. 08:08 ] @
adobe je obelodaniio da ne planira za postojece verzije applikacija da izdaje universal dopunu!
planira da podrsku za intel mac platformu da u sledecim revizijama koje se ocekuju u rasponu od godinu dve!
ovo je sok. sto su rekli na jednom sajtu ouchh!
ovo je stvarno vrlo los potez od strane adobe i nadam se da ce dobiti ogroman broj hate mail-a od strane svojih korisnika.
ok navodno kazu da je apple pozurio sa izbacivanjem mac intel pre roka zatekao nespremne programere ali izvini vec vise od pola godina znas za to imas razvojno okruzenje ako su te zatekli ok izdaj do leta ali kakva je ovo izjava?
taman su lightroom izdali kao betu samo na mac-u (hehe) i sad ovakav bezobrazluk. powerpc prodaja ide lose i vec nekoliko modela je maltene nestalo do kraja ove godine SVE linije mac proizvoda ce preci na intel i sta adobe radi? ociglednu su rekli tipa e pa vec smo prodali licence sto sada da se mucimo necemo dobiti jos love ajde od sledece verzije ko ih sisa.
[ madamov @ 02.02.2006. 10:37 ] @
Znam da ne voliš da ostavljaš linkove, ali bi kod vesti sa ovakvom "težinom" ipak trebalo znati ko je izvor, pa da možemo sami da donesemo sud o tome. Pretpostavljam da nije sa nekog od trač sajtova?
[ madamov @ 02.02.2006. 10:50 ] @
Evo, našao sam ih:

http://www.macnn.com/articles/06/02/01/adobes.mac.commitment/
http://www.appleinsider.com/article.php?id=1507
http://macdailynews.com/index.php/weblog/comments/8445/

Mene interesuje da čujem komentare grafičara, koliko im ovo predstavlja problem?
[ Darko Selakovic @ 02.02.2006. 11:38 ] @
Evo ga link... što se izlupaše!
http://www.adobe.com/products/pdfs/intelmacsupport.pdf
[ madamov @ 02.02.2006. 12:44 ] @
Kažu da prebacuju development u Xcode, što će reći da ga nisu koristili. Da li to znači da su koristili Code Warrior i za Maca i za Windows, pitanje je sad. Ili neki svoj cross compiler za koji im je teže da ubace podršku za Intel kod. U svakom slučaju, razumljivo je što će to da im ide sporo, kada nisu krenuli ranije, ali ih ne opravdava.

[Ovu poruku je menjao madamov dana 02.02.2006. u 13:49 GMT+1]
[ NastyBoy @ 02.02.2006. 14:03 ] @
Koliko god ovo bilo nezgodno potpuno razumem njihovu odluku. Adobe je ozbiljna softverska kompanija koja ne sme sebi da dozvoli objavljivanje netestiranih verzija. Ochigledno su odluchili da im se ne isplati da portuju trenutnu gamu proizvoda na Intel jer su vec u poodmakloj fazi razvoja novih verzija, a ubrzano portovanje bi zahtevalo pomeranje znachajnih ljudskih resursa sa drugih projekata. Uz to ochigledno prelaze na novu dev. platformu (XCode) shto je josh jedan (veoma bitan) razlog da odustanu od direktnog porta. Takodje, portovanje sa PPC-a na Intel nije samo kompajliranje u novi binarni format - u Adobe-u sigurno postoji gomila Velocity koda kog treba prebaciti u SSE3, shto je prilichan posao sam po sebi (pod uslovom da ne mozhe da se iskoristi SSE3 kod sa PC verzija programa).
Inache, oni jesu napisali da im je release-cycle 18-24 meseca, ali koliko je proshlo od objavljivanja CS2 paketa?

[Ovu poruku je menjao NastyBoy dana 02.02.2006. u 15:04 GMT+1]
[ MacMladen @ 02.02.2006. 17:30 ] @
Ma daleko je to od ubrzane.

Potpuno nam je svima jasno da je Adobe najbitniji developer posle Apple-a. Takođe je potpuno jasno da je Adobe prvi znao za tranziciju, mnogo pre ostalih sitnih developera mada smo svi to indirektno znali.

Definitivno su imali dovoljno vremena, samo je pitanje na koji način ga koriste.

Možda baš zato što su znali za tranziciju, pa su počeli da prilagođavaju kod PC verziji, tj da veći deo osnovnog engine-a koji nije vezan za platformu ujedine radi jednostavnije budućnosti i daljeg razvoja.

Ne zaboravimo i to da je u suštini Microsoft Office kao i cela Adobe gama programa u stvari Carbon. Moguće je da su koristili i Code Warrior mada u to ne verujem, pošto je Adobe i jedan od najstarijih developera tako da su verovatno odavno koristili Apple alate i MacApp framework.

Svejedno, zbog kompleksnosti softwarea, verovatno da nisu ulazili u transfer postojećeg koda nego su se spremali za nov.

Dva razloga postoje za potpuno nov kod: prelazak Apple-a na novu arhitekturu i ujedinjavanje resursa za razvoj što je potvrdio Alan Rosenfeld koji je gostovao u Beogradu. Razlika između CS i CS 2 ne leži toliko u novim opcijama koliko u objedinjavanju engine-a (type, color, image, itd) i boljim protokom informacija među programima. CS 3 će verovatno da završi tu tranziciju i da ih potpuno objedini. Do sada je npr type engine posebno radio tim za Illustrator, posebno za Photoshop, posebno za InDesign i za ostale. Sada je jedan engine, jedan tim.

Photoshop za PC je pre dve ili tri verzije doživeo rewrite. Premier je posle rewritea postao Premier Pro sa potpuno očišćenim kodom. Moja je pretpostavka da će delove koje su maksimalno optimizovali za Intela sada da integrišu u jedinstvenu mašinu za obe platforme koje će onda da vežu za interfejs.

I naravno port na Xcode i Cocoa.

To objašnjava i način na koji je Adobe prošle godine pozdravio prelazak na Intel.

Nadam se da to znači drastično brži Illustrator jer način na koji ga ja opterećujem čini da mi je on problematičan (mislim da na PCu nije toliko opterećen, mada tamo ne radim). InDesignu bi ubrzanje prijalo, Acrobatu izuzetno a i drugima bi prijalo.

Acrobat je značajno brži na PCu a 23. januara su objavili i Acrobat 3D. Interesantno je da je redovna cena $995 a upgrade $595. I sad zamislite pop1zd da ste ga kupili pre mesec dana?
[ MacMladen @ 02.02.2006. 18:02 ] @
Citat:
Darko Selakovic: Evo ga link... što se izlupaše!
http://www.adobe.com/products/pdfs/intelmacsupport.pdf


Izvini ali ne vidim kako su se izlupali.

Veoma diplomatski su saopštili ono što su hteli.

Nisu bili konkretni po pitanju datuma novih verzija što je standardna politika prema konkurenciji koju čini pre svega Apple a i sam Apple to isto radi - nema čitanja između redova. Ne znate kada će biti ali biće čim bude moglo.

Nisu rekli ništa netačno i iskreno su odgovorili na sva pitanja koliko je to bilo moguće.

Ako se varam (nije da ih branim mada sam vatreni obožavalac stare garde koja se povukla, John Warnock i Charles Geschke), kaži konkretno šta misliš da je problematično.
[ hulja @ 02.02.2006. 19:21 ] @
pronasao sam da vezano za lightroom koji sam spomenuo da je u beti samo sam mac platformu (hehe skinuo sam mada se iskreno ne bavim obradom slike ali je dobar argument za zezanje sa pc evadjelistima) da ce to biti prva app adobe prebacena na universal pricu zato sto je u beta fazi pa mogu sebi da dopuoste da je puste. svejedno ovaj korak za apple je noz u ledja za samu tranziciju. ako sada ustuknu profesionalci pustajuci klasicne end usere koji rade samo u apple apps (tu ja spadam) da budu earlly adopteri promasili su. apple je uradio iskreno flawless tranziciju (pc+m$ mogu da sanjaju o ovakvom tektonskom prelasku) . svejedno mislim da ce dosta ljudi kupovati macbook pro nevezena trenutno na rosettu.
damn you adobe!
[ hulja @ 02.02.2006. 19:22 ] @
nije iskljuceno da steve dobije cir a definitivno su sada na njegovoj [email protected] list pored google-a!
[ madamov @ 02.02.2006. 19:54 ] @
Citat:
Moguće je da su koristili i Code Warrior mada u to ne verujem, pošto je Adobe i jedan od
najstarijih developera tako da su verovatno odavno koristili Apple alate i MacApp framework.

Teško da su za CS koristili MacApp, a pošto nisu koristili Xcode, to znači da nisu koristili ni Apple alate (http://developer.apple.com/tools/macapp/):

Code:
MacApp and ACS Projects Cancelled!
Apple Computer announced on Tuesday, October 2, 2001 that it was immediately terminating any
further active development and maintenance on MacApp and the Apple Class Suites.[Ovu poruku je menjao madamov dana 02.02.2006. u 20:57 GMT+1]
[ hulja @ 02.02.2006. 20:00 ] @
u svakom slucaju su nazadni.n :)
a jedno pitanje zasto je tvoj post (madamov) jedini koji se scroluje u stranu? :)
nije prijatan efekat.
treba im slati hate mail podsecaju me na ati kada se pojavio windows 2000.
ne treba zaboraviti da je deo ati na trzistu pc-ja tada bio astronomski blizu 50% koji su bili u fazonu da daju saopstenje tipa mi necemo praviti driver-e za windows 2000 kada se pojavio...
ja sam umirao od smeha pod pritiskom javnosti su brzo promenili kanconu.
[ Darko Selakovic @ 02.02.2006. 23:24 ] @
Citat:
MacMladen: Izvini ali ne vidim kako su se izlupali.

Veoma diplomatski su saopštili ono što su hteli.

Nisu bili konkretni po pitanju datuma novih verzija što je standardna politika prema konkurenciji koju čini pre svega Apple a i sam Apple to isto radi - nema čitanja između redova. Ne znate kada će biti ali biće čim bude moglo.

Nisu rekli ništa netačno i iskreno su odgovorili na sva pitanja koliko je to bilo moguće.

Ako se varam (nije da ih branim mada sam vatreni obožavalac stare garde koja se povukla, John Warnock i Charles Geschke), kaži konkretno šta misliš da je problematično.Mislio sam na sam početak: Ono kao, prosto ih je Apple iznenadio što je pre predviđenog datuma izbacio Mac-ove sa Intel-om... klasika, već počeli da se pravdaju.
A i one priče kako Aperture nije konkurencija Photoshop-u, a na jedvite jade skrpili beta verziju Lightroom-a pred MacWorld.

Meni je sasvim logično bilo da (najkasnije za neki mesec) korisnici nekih ranijih paketa uz neku pristojnu sumu, crossgrade-uju se na universal aplikacije na pr. CS2. Kao što je Apple najavio na ovoj strani http://www.apple.com/rosetta/ čak korisnici Aperture neće plaćati crossgrade, što znači da i pre nego što smo videli i čuli za Aperture on je bio universal, ali ova verzija što se prodavala je za sada samo za PowerPC.... i onda tu Adobe... priča priče.
[ MacMladen @ 03.02.2006. 08:41 ] @
Ala smo striktni... moraću da budem precizniji (ali i manje obiman - samokritika)

Citat:
madamov: Teško da su za CS koristili MacApp, a pošto nisu koristili Xcode, to znači da nisu koristili ni Apple alate (http://developer.apple.com/tools/macapp/):


Dragi prijatelju i drugi posmatrači, jasno je da nisu mogli da koriste MacApp niti da je prelaskom na X to uopšte i moguće. Samo sam hteo da kažem da sigurno dugo rade sa Applovim alatima tako da nije verovatno da su koristili drugi alat. Zbog količine koda i kompleksnosti aplikacije, pretpostavljam da se nisu 'šaltali' sa alatom za razvoj ali ne isključujem da je moguće pošto nemam sigurne informacije.

Mislim da su koristili Apple alate ali su migrirali u Carbon jer su tako lako mogli da nastave i istovremeno zadrže kompatibilnost sa sistemom 9 jer je to u početku bio imperativ a da opet i pod 10kom budu 'native'.

E sad, Carbon i Cocoa su totalno različite priče. A Cocoa definitivno nije iz više razloga. Ponavljam pretpostavku da su svakako planirali tranziciju na Xcode ali da sada ne žele da brljaju. Sem toga, približavamo se ciklusu za osvežavanje CS2. Ako se ne varam, CS se pojavio krajem aprila 2005. dakle skoro 12 meseci je već prošlo.

Pretpostavljam da čekaju stabilizaciju platforme ali i usklađivanje sa plug-in developerima i sopstvenim development planovima. Realno gledano, ne postoji preka potreba za CS2 intel verzijom jer Pro mašine tek treba da se pojave a to je glavno tržište. iMac i MacBook Pro mislim da će sasvim dobro da rade i sa Rossetom za sada. Bar za one koji nisu cepidlake za svaki takt i ciklus.

Prvi iMac Intel treba ovih dana (mislim da su danas na carini) da dođu pa ću izvestiti iz prve ruke.
[ madamov @ 03.02.2006. 08:44 ] @
Citat:
a jedno pitanje zasto je tvoj post (madamov) jedini koji se scroluje u stranu? :)

Odmah sam sredio tako što sam u citat i u code deo ručno ubacio entere.

Citat:
treba im slati hate mail podsecaju me na ati kada se pojavio windows 2000.

Samo da ne počnu da liče na Quark. B)
[ madamov @ 03.02.2006. 08:48 ] @
Citat:
Mislim da su koristili Apple alate ali su migrirali u Carbon jer su tako lako mogli da nastave i istovremeno zadrže kompatibilnost sa sistemom 9 jer je to u početku bio imperativ a da opet i pod 10kom budu 'native'.

Opet ja dosađujem, ali kako su mogli da migriraju u Carbon (a jesu), ako su koristili Apple alate, a nisu koristili Xcode? Drugi Appleov alat za to nije postojao.
[ MacMladen @ 03.02.2006. 08:55 ] @
Citat:
hulja: u svakom slucaju su nazadni.n :)
...
treba im slati hate mail ...


Mislim da je daleko od toga da je Adobe nazadan. Što se mene tiče, mislim da mudro vode politiku a veoma je moguće da je to saopštenje zapravo podrška ubrzanom razvoju Apple Intel Macova jer je to veoma bitan segment tržišta za Adobe iako manji od PCa.

Možemo mi njih da hate do mile volje ali jasno je da je kompleksnost koda prevelika za skakutanje levo desno. Naravno ni Mathematica nije lak kod a ipak su ga prebacili relativno brzo (mada ne verujem bas tom brzinom kojom se reklamiraju). To upravo znači da je i Adobe mogao malo više da se potrudi ali nije. Ne zaboravite da oni nemaju jednu aplikaciju nego desetine aplikacija, nekoliko timova itd. Mislim da je nemoguće brzo prilagođavanje ali pravovremena i kvalitetnija reakcija je trebala da se desi.

Dakle, razumem ih ali su mogli da se potrude više, pre svega zbog ugleda kompanije. Evo jedan lep link: http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Systems

Šlogirao sam se kada sam video kolika im je zgrada!

Inače veoma sam ljut na njih po pitanju cena jer uopšte ne poštuju to što neko ima legalan software. Npr upgrade sa Acrobat 3D! Iz tog razloga nisam svoj legalan CS unapredio na CS2 - premalo novog za previše novca. Nov paket je 1250$ a trebalo je da doplatim 750$, kao da sam ga kupio pre 5 verzija ili godina. Rekao sam neću, će sačekam lepo CS 3. Možda će biti i interesantniji paket sada kada su preuzeli i Macromediju.

Evo još jednog lepog linka: http://www.macromedia.com/

Čuj, formerly Macromedia...

[Ovu poruku je menjao MacMladen dana 03.02.2006. u 09:56 GMT+1]
[ madamov @ 03.02.2006. 09:09 ] @
Citat:
Šlogirao sam se kada sam video kolika im je zgrada!

Ništa čudno za tako veliku softversku kuću. 4D S.A. sa svojih 130 zaposlenih u Parizu (Clichy) poseduje četvorospratnicu plus magacinski deo gde im je ono što zovu "production", tj. pakovanje kutija, CD-a, generisanje serijskih brojeva i slično. Inače, 4D Inc., njihova američka podružnica, su skoro komšije Adobeu u San Joseu. B)
[ DS_Store @ 03.02.2006. 14:23 ] @
Citat:
Samo da ne počnu da liče na Quark. B)


Xtra! :D
[ Darko Selakovic @ 03.02.2006. 16:09 ] @
Omano sam link gore...
http://www.apple.com/universal/crossgrade/

Za mene je ovo tipičan primer poslovnosti. Ko je imao Logic Pro 7 može da dokupi verziju za Intela za $50, isporuka za neki dan... nema Q&A na više strana!
[ MacMladen @ 03.02.2006. 17:45 ] @
Citat:
madamov: Opet ja dosađujem, ali kako su mogli da migriraju u Carbon (a jesu), ako su koristili Apple alate, a nisu koristili Xcode? Drugi Appleov alat za to nije postojao.


Možda se ja dovoljno ne razumem, ali mislim da jesu koristili Xcode ali ne na pravi Xcode način (Cocoa). Ne znam kako bi drugačije napravili OS X aplikaciju.

Kako god, mislim da rade na kompletnom rewriteu i da će sigurno približiti PC i Mac verziju, što se njih tiče, sa onim što mogu da objedine kao i veći deo zajedničkog koda među aplikacijama, uključujući i Macromediju.

Nebitna je ušteda na prostoru jer su diskovi dovoljno veliki, meni je mnogo bitnije da aplikacije rade usklađeno, tj da iste tipografske kontrole imam u svim aplikacijama, da je svuda CMD D isto Place graphic, da se maskiranje svuda isto ponaša, itd.

U razgovoru sa Alanom Rosenfeldom, on je rekao da je upravo to najveća uloga i zasluga Brucea Chizena koji sam po sebi nije programer, niti inženjer niti išta od toga. Btw Bruce je izjavio kako elementarno poznaje photoshop što je i normalno: treba da zna da vodi kompaniju.
[ MacMladen @ 03.02.2006. 17:52 ] @
Citat:
Darko Selakovic: Omano sam link gore...
http://www.apple.com/universal/crossgrade/

Za mene je ovo tipičan primer poslovnosti. Ko je imao Logic Pro 7 može da dokupi verziju za Intela za $50, isporuka za neki dan... nema Q&A na više strana!


Q&A je veoma korektno jer su odgovorili na pitanja koja bi se inače povlačila po forumima.

Imam osećaj da je nekorektno naplatiti i $1 za istu aplikaciju na istom OS i sve pod istim uslovima.

OK je naplatiti medijum i operativne troškove za one koji više vole da imaju nešto opipljivo ali nije OK nekog terati da plati nešto što je već platio.

Npr ista firma (Apple) misli da korisnici drugog paketa (Aperture) ne treba da plate.

I gde je tu pravda? Možda i bi i Adobe da naplati (kada već prepravlja) pa su odustali jer nisu videli kako da naplatu opravdaju već su rezonovali 'Ma ok, naplatićemo se u sledećoj verziji'.

Najavu sledeće verzije CS očekujem sa promocijom MacStation Pro (eto, prva prognoza novog imena za stone mašine) a pojavljivanje od kraja godine ili početkom sledeće (MW 07)
[ madamov @ 03.02.2006. 18:10 ] @
Citat:
Možda se ja dovoljno ne razumem, ali mislim da jesu koristili Xcode ali ne na pravi Xcode način (Cocoa). Ne znam kako bi drugačije napravili OS X aplikaciju.

Kada neko kaže da portuje svoj kod u drugu razvojnu okolinu, u ovom slučaju Xcode, to znači da je nisu koristili.U suprotnom bi rekli da prave Cocoa rewrite svoje Carbon aplikacije, tj. rewrite skupa aplikacija.
[ madamov @ 03.02.2006. 18:12 ] @
Citat:
Najavu sledeće verzije CS očekujem sa promocijom MacStation Pro (eto, prva prognoza novog imena za stone mašine) a pojavljivanje od kraja godine ili početkom sledeće (MW 07)

Ime ne bih da nagađam, mada mislim da Station neće biti u njemu. A kada će biti, moja prognoza: najava na WWDC u maju ili junu, već kada bude, a pokazivanje za široke narodne mase najkasnije septembar i Apple Expo u Parizu. B)
[ SIT @ 03.02.2006. 18:20 ] @
Citat:
MacMladen: Možda se ja dovoljno ne razumem, ali mislim da jesu koristili Xcode ali ne na pravi Xcode način (Cocoa). Ne znam kako bi drugačije napravili OS X aplikaciju.

Kako god, mislim da rade na kompletnom rewriteu i da će sigurno približiti PC i Mac verziju, što se njih tiče, sa onim što mogu da objedine kao i veći deo zajedničkog koda među aplikacijama, uključujući i Macromediju.

Nebitna je ušteda na prostoru jer su diskovi dovoljno veliki, meni je mnogo bitnije da aplikacije rade usklađeno, tj da iste tipografske kontrole imam u svim aplikacijama, da je svuda CMD D isto Place graphic, da se maskiranje svuda isto ponaša, itd.

U razgovoru sa Alanom Rosenfeldom, on je rekao da je upravo to najveća uloga i zasluga Brucea Chizena koji sam po sebi nije programer, niti inženjer niti išta od toga. Btw Bruce je izjavio kako elementarno poznaje photoshop što je i normalno: treba da zna da vodi kompaniju.ne razumeš se,
koristili su metrowerks

uzgred,
problem je što svi plug-inovi koriste metrowerks headere....
sada je to noćna mora....

[Ovu poruku je menjao SIT dana 03.02.2006. u 19:26 GMT+1]
[ madamov @ 03.02.2006. 19:18 ] @
Citat:
koristili su metrowerks

Što je i bio logičan izbor s obzirom da je isti postojao i za Mac i za Windows. A sada ga Motorola, tj. već kako se zove spin-off, održava u životu valjda samo za embedded sisteme.
Citat:
problem je što svi plug-inovi koriste metrowerks headere....
sada je to noćna mora....

Lele, pa tu će najmanji problem biti Adobeove aplikacije, dok se svi proizvođači pluginova preorijentišu na Xcode. Već predviđam da će veliki broj pluginova postati Windows only proizvodi. B(
[ NastyBoy @ 04.02.2006. 09:10 ] @
Metrowerks/Codewarrior je dete razvedenih roditelja. Trenutno se koristi samo za embedded sisteme i konzole za igru. Obzirom da ga koristim svaki dan za mashine tipa PS2 i DS nece mi biti preterano zhao da ga konachno i ugase jer nije napredovao kao proizvod vec dugo.

Shto se 'hedera' tiche, ne vidim shto bi to bio veliki problem, mada ne znam koji je konkretno format plaginova. XCode je besplatan i nema razloga zashto 3rd party proizvodjachi plaginova ne bi mogli da rekompajliraju svoje plaginove i da ih prilagode. Takva je situacija chesta i u Win svetu, nishta neobichno (pitajte svakog ko koristi Borlandove alate i mora da koristi DLL-ove pisane u VisualStudiu).
Konfuzija ce trajati neko vreme, sigurno, ali tranzicija je to, treba pokazati malo strpljenja, verujem da su Adobe, kao ozbiljna kompanija, razmotrili sve moguce probleme i izabrali najbolji nachin da nastave dalje na Apple platformi.
[ madamov @ 04.02.2006. 09:26 ] @
Citat:
Metrowerks/Codewarrior je dete razvedenih roditelja. Trenutno se koristi samo za embedded sisteme i konzole za igru.

Sajt im je još živ na www.metrowerks.com, mada jasno kažu da su sada deo Freescalea (Motorole). Interesantan je spisak discontinued proizvoda http://www.metrowerks.com/Discontinued/default.htm, a interesantno je da vas link www.codewarrior.com automatski preusmerava na www.freescale.com.
Citat:
XCode je besplatan i nema razloga zashto 3rd party proizvodjachi plaginova ne bi mogli da rekompajliraju svoje plaginove i da ih prilagode.

Tačno, ali će možda mali 3rd party proizvođači pluginova imati veće troškove prelaska pa odluče da im se ne isplati da razvijaju Mac pluginove i zadrže samo Windows verzije istih za koje ne moraju da menjaju kod.
[ SIT @ 04.02.2006. 10:39 ] @

Citat:
NastyBoy: Metrowerks/Codewarrior je dete razvedenih roditelja. Trenutno se koristi samo za embedded sisteme i konzole za igru. Obzirom da ga koristim svaki dan za mashine tipa PS2 i DS nece mi biti preterano zhao da ga konachno i ugase jer nije napredovao kao proizvod vec dugo.


šta reći a ne slagati
Citat:

Shto se 'hedera' tiche, ne vidim shto bi to bio veliki problem, mada ne znam koji je konkretno format plaginova.

ma šta je problem otići na Mars,pa već su bili na Mesecu
Citat:


XCode je besplatan i nema razloga zashto 3rd party proizvodjachi plaginova ne bi mogli da rekompajliraju svoje plaginove i da ih prilagode. Takva je situacija chesta i u Win svetu, nishta neobichno (pitajte svakog ko koristi Borlandove alate i mora da koristi DLL-ove pisane u VisualStudiu).
Konfuzija ce trajati neko vreme, sigurno, ali tranzicija je to, treba pokazati malo strpljenja, verujem da su Adobe, kao ozbiljna kompanija, razmotrili sve moguce probleme i izabrali najbolji nachin da nastave dalje na Apple platformi.


misliš nije problem to što moraju da pišu definicije od od početka?
pa Photoshop je pola aplikacija, a pola je u plug-inovima
da svedemo na megabajte (a ne na linije koda)
adobe CS 2 unix executable je 20 mb
a plug ins (moj folder sa vrlo malo 3th party) oko 80 mb

ajde da se ne pričamo svašta, kada neko drugi treba da odradi posao to je ništa ...
samo prevedi neki plug-in u xcode-u (možda ti se posreći pa prodaj fazon Adobe-u)
pa oni sami kažu, testiranje će najduže da traje .....
[ NastyBoy @ 04.02.2006. 15:31 ] @
Citat:
misliš nije problem to što moraju da pišu definicije od od početka?


Ne. Mislim da nije veliki posao ako se SDK NE promeni. Hteo sam da pogledam kakav je, ali SDK za Photoshop nije dostupan bez posebnog request-a, na zhalost.

Druga je pricha ako sa novom verzijom promene format plugin-ova i sam SDK (valjda se na to odnosi ono "promena hedera"), u tom sluchaju ce svi morati da pishu plugin-ove od nule (barem interfejs, core plugin-a ostaje uglavnom isti), nevezano da li je rech o Codewarrior-u, XCode-u ili nechem trecem.
[ madamov @ 24.03.2006. 17:54 ] @
Evo još malo na temu zašto ne mogu tako brzo da urade Universal Binary za CS2, već sve pomeraju za CS3:

http://blogs.adobe.com/scottbyer/2006/03/macintosh_and_t.html

Interesantan citat je ovaj u kojem se vidi koje alate su koristili za razvoj do sada:

Citat:
That leaves doing the work for real - taking the whole application over into XCode and recompiling as a Universal Binary. And that's no small task. You see, as software has matured so have the development environments we've used - Visual Studio and Metrowerks - they've adapted to handle the ever-growing applications using them.
[ madamov @ 04.10.2006. 13:02 ] @
Analitičari predviđaju da će se CS 3 pojaviti 1. maja sledeće godine: http://www.investors.com/edito...p?artsec=17&issue=20061003
[ madamov @ 05.03.2007. 15:58 ] @
Adobe najavio da CS3 izlazi 27. marta:

http://www.macdailynews.com/in..._creative_suite_3_on_march_27/
[ Marko Lisinac @ 05.03.2007. 21:22 ] @
U bre, jos malo :)

Ako ce i ostatak CS3 paketa biti brz kao PS CS3...ma milina :)
[ NastyBoy @ 06.03.2007. 00:16 ] @
Ne, ne izlazi 27. marta koliko sam ja shvatio:

Citat:
March 27 is only the announcement date — the software isn’t actually shipping until “later in spring 2007”.
[ madamov @ 06.03.2007. 15:53 ] @
A odakle ti citat? Ja ga ne nađoh na MacWorld UK. Nego, evo još jedan interesantan citat:
Citat:
Adobe last week confirmed plans to make an entry-level version of Photoshop available online as a hosted web service
[ NastyBoy @ 06.03.2007. 18:13 ] @
Citat je preko daringfireball.net, original je odavde: http://blogs.adobe.com/creativ...reative_suite_3_to_be_a_1.html

Citat:

Adobe Creative Suite 3 To Be Announced March 27th

The wait is nearly over! We can now confirm that Adobe Creative Suite 3 will be announced March 27, 2007.

EDITOR'S NOTE: We are announcing Creative Suite 3 on March 27th. However, the software will not ship until later in Spring 2007.
[ madamov @ 06.03.2007. 18:43 ] @
Videh ranije, ali ne javih. Dosta sa najavam, što bi rekli oni sa MacdailyNewsa, just release the damn thing. B)
[ madamov @ 27.03.2007. 16:02 ] @
http://www.macnn.com/articles/07/03/27/adobe.cs3.due.in.april/

Ipak izlazi u aprilu.
[ Genex 99 @ 28.03.2007. 12:36 ] @
prvi multi Adobe Macromedia set alata . Sto ocekujete od njega. E da to je i prva Fat binary ili da budemo u trendu universal binary kolekcija.
[ Genex 99 @ 28.03.2007. 12:47 ] @
http://www.apple.com/creativesuite3/

Zanima me koliko je apple platio da ubrzaju tranziciju Adobe na intel.
[ NastyBoy @ 28.03.2007. 13:06 ] @
Nisu platili nishta, nema svrhe da se potezhe takvo pitanje, "it's done when it's done"
[ madamov @ 28.03.2007. 14:02 ] @
A takođe nema svrhe otvarati novu temu za nešto o čemu već godinu dana pričamo u ovoj.
[ madamov @ 28.03.2007. 14:09 ] @
Citat:
Genex 99: Danas bi trebao biti predstavlje Adobe Creative suite 3


Predstavljen je juče:

http://www.macdailynews.com/in...creative_suite_3_product_line/
[ Deni-2 @ 13.04.2007. 13:46 ] @
Najzad je stigao dugo očekivani Adobe CS3 paket.
Pošto radim na Mac Intel mašini, tek sada sam osetio brzinu i moć ovog računara jer dosadašnji rad pod rozetom je noćna mora.
Verziju za Windows nisam uspeo da pronađem ali ne verujem da će im raditi ovako dobro :)
[ madamov @ 16.04.2007. 11:03 ] @

I izašao je u aprilu. B) Tj. evo ga na jučerašnjim listama na www.versiontracker.com i www.macupdate.com.