[ Nabukodonosor @ 19.03.2005. 00:16 ] @
Sudar džinova, kompanija SAP i Oracle, oko kupovine američke softverske kompanije Retek se nastavlja; takmaci pokušavaju jedan drugog da izbace iz igre.

SAP je početkom meseca sklopio dogovor o kupovini Reteka, ali se u igru umešao Oracle. Glavni izvršni rukovodilac Oraclea Lari Elison ponudio je Upravnom odboru kompanije Retek cenu od devet dolara za svaku Retekovu deonicu. Već postignut dogovor SAP-a i Reteka podrazumevao je cenu od 8,50 dolara po deonici, a cela kupovina je bila "teška" 496 miliona dolara.

Evo kako celu situaciju vidi Lari Elison, izvršni rukovodilac kompanije Oracle: "Naši ugovori na tržištu poslovnih aplikacija u Severnoj Americi su veći nego SAP-ovi. Jednostavno, nameravamo da branimo našu vodeću poziciju".

Bilo kako bilo, konkurencija se zaoštrila. Kompanija SAP je poslala novu ponudu vrednu 616 miliona dolara, sa napomenom da je to konačna ponuda, kao i da vredi do 1. aprila. Šala? Videćemo.

Samo dan kasnije, Oracle je raegovao novom ponudom. Cena koju je kompanija spremna da plati za jednu Retekovu deonicu narasla je na 11,25 dolara, odnosno 630 miliona dolara za ceo paket.

Zanimljivo je da je Upravni odbor kompanije Retek jednoglasno prihvatio SAP-ovu ponudu od 616 miliona dolara i preporučio deoničarima kompanije da i oni to učine. Otkako se i Oracle uključio u nadmetanje, Retekov Upravni odbor nijedanput nije komentarisao Oracleove ponude.

Kompanija Retek, čije je sedište u Mineapolisu u američkoj državi Minesota, je jedan od poznatijih tamošnjih proizvođača softvera za upravljanje maloprodajnim objektima. Namera SAP-a je bila da kupovinom kompanije Retek klijentima ponudi zaokružen sistem usluga, od prodajnog mesta, preko distributivnih kanala do krajnjeg korisnika. U celu priču se odjednom umešao Oracle, objavivši svoju nameru da kupi Retek. Istovremeno, Oracle je kupio izvesnu količinu slobodnih deonica Reteka i postao vlasnik, otprilike, deset posto deonica kompanije.

Posmatračima sudara dva najveća proizvođača poslovnog softvera na svetu preostaje samo da zadrže dah i vide do koje krajnje cifre će dovesti borba za ostvarivanje što većeg uticaja na tržištu poslovnih aplikacija.

Izvor
[ jovanbugarcic @ 06.11.2006. 14:29 ] @
I ko je kupio na kraju ?