[ IsNoGood @ 07.03.2005. 18:59 ] @
Posto nisam nista nasao o tome u "search" opciji, da li moze neko da mi pojasni kakva je procedura kod otvaranja igraonice sto se software-a tice???

Thanks!

[ neo01 @ 07.03.2005. 23:12 ] @
Koristi pretragu... Mislim da je bilo reci o ovome, mada cemu ovo pitanje? Jel mozes malo bliza pojasnjenja da nam pruzis? Vise informacija, obuhvatnija pomoc... Ako si mislio na to da li treba da imas legalan software i igrice? Pa, naravno da trebas...

U principu, u odnosu na otvaranje firme, koja koristi profi software, igre i windows OS-ovi su basnoslovno jeftiniji...
[ pctel @ 08.03.2005. 01:36 ] @
Narucis uz racunare i WindowsXP Home OEM. Cena je 90 EUR/kom. Igre se najcesce ne kontrolisu.
[ bkaradzic @ 08.03.2005. 03:05 ] @
Citat:
pctel: Igre se najcesce ne kontrolisu.

Da li to znači da ih ne treba licencirati?
[ neo01 @ 08.03.2005. 11:05 ] @
Malo offtopic, ali... Znaci ne vredi programirati igre za domace trziste... :(
[ Slobodan Miskovic @ 08.03.2005. 17:24 ] @
Citat:
Da li to znači da ih ne treba licencirati?


Pa sta i ako su licencirane, takodje ne bi smele da se koriste u igraonici bez dozvole proizvodjaca jer su sredstvo za zaradu a to je zabranjeno licencom.
[ vindic8or @ 08.03.2005. 17:33 ] @
pored toga sto je nelegalno da koristis counter strike ili sta vec warez, vrhunski je nemoralno da deres klince za djuskanje istih...
tako da ako planiras da otvoris igraonicu i platis sa WXP home i nista vise, znaj da si lopov...


Citat:
Malo offtopic, ali... Znaci ne vredi programirati igre za domace trziste... :(


ne, ne vredi. i mnogo manje stvari nemaju smisla u ovoj zemlji....
[ BytEfLUSh @ 08.03.2005. 18:46 ] @
WinXP Home? Zar ne bi trebao XP Professional?
Home licenca ne pokriva korišćenje istog u komercijalne svrhe.
[ Burgos @ 08.03.2005. 18:52 ] @
Who cares? :)
Važno je samo da ima nalepnicu.


PS: Opis foruma
Razvoj Interneta i Informacionih Tehnologija u Jugoslaviji, trendovi, predlozi, zakoni, sadašnjost - budućnost,...
[ pctel @ 08.03.2005. 22:50 ] @
Citat:
BytEfLUSh: WinXP Home? Zar ne bi trebao XP Professional?


Preneto sa sajta http://www.legalizacija.info/pitanja.html :
Citat:
Da li firme mogu da kupe i koriste Windows XP Home?

Da.

Znaci da, ako je dovoljan za upotrebu, a u slucaju igraonice jeste.
[ emiru @ 11.03.2005. 19:17 ] @
Imam igraonicu sa 16 racunara. Znaci potrebno mi je 16 windows xp home.
Za igrice jos uvek nista?

Gde mogu najpovoljnije da kupim xp home?
[ pctel @ 11.03.2005. 19:47 ] @
Ja sam bio ubedjen da su cene iste, jedinstvene i propisane od strane microsoft-a, ali sam posle nekoliko slicnih pitanja danas zbunjen. Kod mene je i dalje po microsoft-ovim cenama.
Poslednjih meseci mi od ukupnog spama vise stize za jeftin Windows, nego zajedno za Viagru, transfer 20 miliona $, enlarge ono i premija na lutriji.
[ broker @ 12.03.2005. 20:09 ] @
Citat:
pctel: Ja sam bio ubedjen da su cene iste, jedinstvene i propisane od strane microsoft-a, ali sam posle nekoliko slicnih pitanja danas zbunjen. Kod mene je i dalje po microsoft-ovim cenama.


Micorosft ima preporucenu cenu ali ona nije obavezujuca. Ja sam tako legalizovao Windows-e po nabavnoj ceni koja je u to vreme bila prilicno niza od preporucene.
[ Ivan Dimkovic @ 12.03.2005. 21:38 ] @
Citat:

Znaci da, ako je dovoljan za upotrebu, a u slucaju igraonice jeste.


http://www.microsoft.com/windowsxp/home/eula.mspx

Citat:

1.3 Device Connections. You may permit a maximum of five (5) computers or other electronic devices (each a "Device") to connect to the Workstation Computer to utilize one or more of the following services of the Software: File Services, Print Services, Internet Information Services, and remote access (including connection sharing and telephony services). The five connection maximum includes any indirect connections made through "multiplexing" or other software or hardware which pools or aggregates connections. This five connection maximum does not apply to any other uses of the Software.

5. NO RENTAL/COMMERCIAL HOSTING. You may not rent, lease, lend or provide commercial hosting services with the Software.


Dakle, ne - nije dozvoljen za upotrebu samom licencom proizvoda. Sta o tome misli SCG policija je apsolutno irelevantno sto se postovanja zakona tice.

Tako da je podjednako legalno imati igraonicu sa legalnim XP Home + piratskim igricama kao i igraonicu sa komplet piratskim softverom, jedino je vrednost prekrsaja manja.

A sta MUP Srbije radi... pa ne bih se bas oslonio na sve to, vrlo je moguce da ce ih neko iz BSA/IMF/WB vrlo brzo "pritegnuti" pa ce i "legalne igraonice" (sic) trpeti posledice.

Bolje nadji drugi biznis - VoIP komercijalne usluge uskoro postaju legalne u Srbiji, preprodaja telefonskih razgovora sa inostranstvom preko neta ce biti dobar biz as well. Otvoris lokal za jeftino telefoniranje i uzivas u rodbini gastarbajtera :)
[ Marenović Slaviša @ 12.03.2005. 22:05 ] @
A kolike su te cene. Hvala unapred.
[ Slobodan Miskovic @ 13.03.2005. 11:47 ] @
A da li ste razmislili o tome da ni originalne igre ne bi smele da se koriste u igraonicama. Igra je uradjena da bi se osoba koja ju je kupila razonodila ili sta vec a ne da bi se njenim eksploatisanjem zaradjivalo (mislim na lice koje je kupilo original igru a ne na kompaniju koja je igru napravila).
[ Goran Rakić @ 13.03.2005. 11:57 ] @
Zato i postoji posebna varijanta licenciranja koje ti dozvoljava upotrebu igara u igraonici. Dakle, nije dovoljno kupiti igru, potreban je i poseban ugovor sa distributerom igre.
[ Slobodan Miskovic @ 13.03.2005. 13:04 ] @
Citat:
Dakle, nije dovoljno kupiti igru, potreban je i poseban ugovor sa distributerom igre.


Kojih kod nas nema.
[ pctel @ 13.03.2005. 15:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Dakle, ne - nije dozvoljen za upotrebu samom licencom proizvoda.


Molim te navedi u kom tacno delu licencom nije dozvoljen za poslovnu upotrebu.

Sto se mene tice
Citat:
You may permit a maximum of five (5) computers... to utilize one or more of the following services of the Software:

Maksimum 5 povezanih kompjutera mogu koristiti neki od servisa:
Citat:
File Services

nije neophodan
Citat:
Print Services

totalno nepotreban
Citat:
Internet Information Services

nepotreban
Citat:
remote access (including connection sharing and telephony services).
obicno se ne koristi u igraonici, ako se sa 5 ili manje racunara preko jedne konekcije ide na internet, a ako ima ISDN, moze da se legalno napravi i za 10, ako koristi npr. ADSL ruter onda moze koliko hoce.

Citat:
NO RENTAL/COMMERCIAL HOSTING. You may not rent, lease, lend or provide commercial hosting services with the Software

Ovo je prilicno nejasno receno, znaci tu moze da ima neke diskusije, ali ako si samo odavde izvukao zakljucak da nije dozvoljeno, onda je to samo tvoje licno tumacenje necega sto je nedovoljno precizirano, jer ja medju svim ovim recima ne nalazim one koje brane koriscenje WinXP Home u igraonici.
[ Ivan Dimkovic @ 13.03.2005. 15:05 ] @
Kaze da ne smes da rentiras racunar niti da pruzas komercijalne hosting servise, a to znaci i da ne smes da rentiras CPU vreme pod Windows XP Home OS-om nekom drugom korisniku.

Jasno je kao dan. Ako igranje igrice pod XP-om za pare nije rentiranje CPU vremena onda ne znam sta je.
[ pctel @ 13.03.2005. 16:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kaze da ne smes da rentiras racunar niti da pruzas komercijalne hosting servise, a to znaci i da ne smes da rentiras CPU vreme pod Windows XP Home OS-om nekom drugom korisniku.

U ovom delu koji si citirao ne pise to, vec je ovo tvoje slobodno tumacenje onoga sto si citirao. A ono sto pise je da "ne mozete izdavati, davati u zakup i pozajmljivati ili pruzati komercijalne hosting usluge". Dakle, u delu koji si citirao nigde eksplicitno ne pise sta je objekat izdavanja, ne pise sta se ne sme izdavati CPU vreme, CD sa softverom, hardver sa softverom, kuca u kojoj se nalaze hardver i softver...
[ Marko_L @ 13.03.2005. 17:22 ] @
Eto zašto su advokati najplaćenija sorta na svetu.Za svaku licencu ti treba extra dobar advokat da ti je rastumači.Mislim da je pctel u pravu po ovom pitanju, i da je dosta toga nejasno napisano.Ako je po ovom Ivanovom tumačenju, onda meni tu ništa nije jasno.Uzmimo recimo sledeću situaciju.Recimo, imam licenciran (znači legalan) Win XP Home.E sad, imam i neku igru isto tako legalnu, recimo Winning Eleven.I sad meni dođe drugar i igramo u pare, recimo 100 dinara po pobedi.I ja sad njega oderem i uzmem mu pare.Da li sad to znači da sam ja prekršio zakon, jer pod a) na neki način sam iskoristio home licencu u komercijalne svrhe, pod b) nemam potpisan ugovor sa proizvođačem igre za zarađivanje na istoj, i pod c) nemam potpisan ugovor sa oderanim o poslovnoj saradnji.Kolika bi kazna bila za to ? Ili druga situacija, recimo, nekom mom komšiji se pokvari kompjuter, a on mora hitno da pošalje neke mejlove i sad on dođe kod mene i zamoli me da mu ustupim komp na 5 minuta da pošalje te mejlove (naravno Win i E-Mail klijent su legalni, home licenca).Ok, ja mu dozvolim i on me časti, recimo 10 evra jer sam mu omogućio da završi posao.Znači, ja sam opet prekršio zakon ? A ako nisam, onda po toj logici, ne mogu mi ništa ni za igraonicu.Recimo, samo istaknem negde na vidnom mestu da je korišćenje kompjutera besplatno, pod uslovom da častite gazdu sa 30 dinara za svaki sat proveden na njemu.Eto, ukoliko smem besplatno da ustupim komp, onda nisam prekršio zakon, a valjda ne postoji zakon koji zabranjuje da me neko časti.Ajde nek mi neko to rastumači.Ili recimo sledeća situacija koja se stvarno desila.Jedna moja drugarica je napisala neki tekst i htela je da ga pošalje jednom našem poznatom tinejdžerskom časopisu.Kako nema kompjuter, obratila se meni za uslugu i ja sam joj prekucao tekst u WordPad-u (koji dolazi besplatno uz Win, pa je samim tim i legalan, pošto je i Win legalan, valjda je tako) i posalo ga u vidu attachment-a iz Outlook Express-a (koji takođe dolazi uz Win, pa je valjda legalan) na adresu redakcije tog časopisa.E sad, taj tekst je objavljen, a ta moja drugarica je pozvana za dalju saradnju sa tim časopisom.Pošto nisam hteo da uzmem ni dinara od nje, sledeći put kad je dolazila donela mi je 200 grama kafe i čokoladu, da časti.I po nekoj logici opet sam prekršio zakon, jer sam se materijalno okoristio uz pomoć HOME licence, jel ?
[ Goran Rakić @ 13.03.2005. 19:17 ] @
Ja se secam pricice (ne znam da li je istinita) kada je Microsoft partnerima prikazano funkcionisanje zakupa preko OSL ugovora. Nakon sto je receno da se kompjuteri prebrojavaju na pocetku godine, i onda opet tek sledece godine pocelo je komesanje u sali. Na to je izlagac rekao - Da, znam sta sada mislite. Ipak, oscilacije broja kompjutera ne mogu tokom godine biti vece od XY procenata.

Trazenje ovakvih rupa, osim ako ne zelis da potrosis mnogo vise para na advokata nema nikakvog smisla. Na kraju, ova varijanta sa "castite vlasnika" je totalno smesna i potpuno je u sukobu sa zakonima o poslovanju.
[ Marko_L @ 13.03.2005. 19:42 ] @
Citat:
Trazenje ovakvih rupa, osim ako ne zelis da potrosis mnogo vise para na advokata nema nikakvog smisla.

Ama, kakvih rupa ? Povela se polemika oko toga da li Win XP Home, može ili ne može da se koristi u igraonici.I došli smo do toga da nigde ne piše da ne može, ali ipak prema nekim tumačenjima ne može.E sad, nije to traženje rupa o zakonu, već pokušavamo da protumačimo licencu i dođemo do toga šta spada u kršenje te licence po zakonu.Ja sam samo rekao, da u gorepomenutoj licenci ne piše da je zabranjeno iznajmljivanje vremena na kompjuteru.To valjda treba da znači da je isto legalno, jer u suprotnom bi u kršenje licence (pa samim tim i zakona) trebalo da spada i ako me neko časti sa 10 evra zato što sam mu ustupio vreme na kompjuteru sa HOME licencom (nije bitno da li će on za to vreme da pošalje neki mejl, otkuca nešto ili odigra neku igru).Ako ćemo baš da banalizujemo, prema tom tumačenju koje je gore navedeno, ispada da bi u kršenje licence spadalo i ako bi recimo neki drugar došao kod mene i slučajno zakačio neki taster dok ja radim nešto u XP-u, a uz to mu ispadne i 10 dinara iz džepa, a mi to ne vidimo i ostanu kod mene u kući.Još banalnije, ja bih tako mogao vrlo lako da uništim konkurenciju.Recimo odem kod nekog programera, i dok on radi na nekom projektu, ja se kao sapletem i zakačim nekoliko slova na tastaturi i onda lepo izvadim 10 evrića, dam mu ih u znak izvinjenja za pričinjenu štetu.I fino odem kući i prijavim ga da mi je za 10 evra iznajmio vreme na svom kompjuteru.
Citat:
Na kraju, ova varijanta sa "castite vlasnika" je totalno smesna i potpuno je u sukobu sa zakonima o poslovanju.

Jeste smešna priznajem, ali mene zanima sledeće, da li je po nekom zakonu čašćavanje zabranjeno i kom ? Molio bih citat.Ako nije, onda meni niko ne može da zabrani da istaknem takvu poruku.
A uostalom, može da se iskoristi i sledeća, još smešnija varijanta, koja isto tako ne krši zakon.Recimo, dozvolim besplatno korišćenje kompjutera u igraonici, ali morate da platite radniku za izdavanje šifre za igranje, koja će biti napisana od strane radnika na papiriću, pa je samim tim njegovo intelektualno vlasništvo i autorsko delo.Dakle ne naplaćujem korišćenje kompjutera, već papirić sa šifrom.Ima li neki zakon koji zabranjuje prodavanje papirića sa nekim natpisom.Ako ima, onda bi i prodaja razglednica, karata za gradski prevoz, i sličnih stvari takođe bila nelegalna.

Napomena : Znam da je sve ovo što sam napisao naivno, suviše očigledno, smešno itd...ne morate mi to pisati, mene samo zanima da li je to zakonski ispravno.Odnsono odgovori na sledeća pitanja:
1. Da li Win XP sa HOME licencom ne sme da koristi drugi korisnik samo ako mu naplatim korišćenje (vreme provedeno na njemu) ili i ako besplatno tom istom korisniku dozvolim da računar sa takvim Win-om upotrebi za nešto ?
Sledeća dva, samo ako je kod prvog pitanja odgovor potvrdan samo na ovaj deo pitanja "Da li Win XP sa HOME licencom ne sme da koristi drugi korisnik samo ako mu naplatim korišćenje (vreme provedeno na njemu)"
2. Da li postoji neki zakon koji brani čašćavanje za neku uslugu ?
3. Da li postoji zakon koji brani prodavanje papirića sa nekim natpisom ?
[ define @ 14.03.2005. 12:25 ] @
3. Da li postoji zakon koji brani prodavanje papirića sa nekim natpisom ?

Ovo me je vrlo zainteresovalo.
Jer nacin na koji ja ustupam musteriji koriscenje kompjutera je preko kartica. Znaci musterija dodje i kaze daj mi karticu od 50 din. Ja mu dam i on ode koristi. hehehe
znaci on besplatno koristi, ali ja naplacujem samo karticu na kojoj je stampa :D
[ pctel @ 14.03.2005. 13:57 ] @
Pa ali ako neko ima vremena i volje da ceo dan sedi i "pogadja" sifre, ti ne smes nista da mu kazes

Meni je interesantna jedna druga stvar:
Recimo, ja obezbedim prostor, ubacim kompjutere bez ikakvog softvera, znaci kad ukljucis pise "no system disk" i naplacujem boravak u svojoj prostoriji bez obzira da li je neko dosao da gleda u crn ekran, instalira nesto ili samo da se zagreje ako je napolju hladno/rashladi ako je napolju toplo. E, sad, da li ce ljudi koji dolaze da donesu i instaliraju Windows, linux, counter, filmove, muziku, to me ne interesuje, ja tim kompjuterima vise ne prilazim, ne proveravam da li je neko nesto instalirao, ne brisem, ne instaliram ne resavam softverske probleme, ne ulazim u to da li je nn lice imalo licencu za to sto je instaliralo.

Situacija slicna ovoj je da je pre par dana kod mene u firmu dosao covek da se raspita nesto, noseci u ruci piratski CD sa Windows-om. Raspitivao se za neke cene, a zatim je krenuo do menjacnice da razmeni neki novac, a CD je ostavio na stolu. Ja sam ga stigao ispred vrata i rekao mu da se odmah vrati po CD. Na to je on negodovao, rekao da ce se vratiti za 5 minuta, ali se vratio kad sam mu rekao da cu CD baciti kroz prozor.
Sad, pitanje je da li sam ja obavezan da pazim sta posetioci firme donose i spustaju na sto/stolicu/policu/tepih...
[ Marko_L @ 14.03.2005. 16:56 ] @
Citat:
Pa ali ako neko ima vremena i volje da ceo dan sedi i "pogadja" sifre, ti ne smes nista da mu kazes

:)
Pa zavisi od softvera za kontrolu.Recimo, softver koji sam ja pisao za igraonicu radi malo drugačije.Ne postoje unapred generisane šifre, već svaki korisnik prvo radniku uplati vreme koje hoće, radnik onda to ukuca u server, a program mu onda generiše šifru, a i kada je šifra generisana, ne vredi ništa dok se ne aktivira i tek onda može da se koristi.Takođe, korisnici su upoznati sa time da ukoliko ne iskoriste svo uplaćeno vreme treba da se jave radniku da šifru deaktivira (tada ona takođe postaje neupotrebljiva dok se ponovo ne aktivira), jer se u suprotnom ne garantuje da neko neće iskoristiti tu šifru.Vlasniku igraonice je i tako svejedno ko će koristiti šifru kada je ona već plaćena, tako da od korisnika zavisi kako će postupiti i da li će sam sebe obezbediti od krađe.One fore tipa izlazak u desktop, ubijanje procesa takođe ne važe, jer rezidentan program prati fokus na klijent aplikaciji i čim on nestane, radnik na serveru dobija obaveštenje uz zvučni signal, šta se tačno desilo i na kojoj mašin, jer grafički interfejs je napravljen tako da se ikonice mogu poređati na isti način kako su kompovi poređani po igraonici, tako da radnik vrlo lako može da odmah da vidi koji kompjuter je sporan i odmah može da ode do njega i vidi šta se dešava.A elegantnija varijanta je da dva puta klikne na ikonicu koja obeležava taj komp i vidi log dešavanja.Recimo ukoliko stoji:
1. Unesena aktivirana šifra - ta i ta
2. Klijent aplikacija - gubitak fokusa
3. Startovana aplikacija - GTA
onda je to ok, jer je očigledno da je igra startovana iz klijent aplikacije, a pre toga je unesena regularna šifra.
A ukoliko recimo stoji:
1. Pogrešan unos šifre - ta i ta - ne postoji
2. Pogrešan unos šifre - ta i ta - ne postoji
3. Pogrešan unos šifre - ta i ta - ne postoji
4. Pogrešan unos šifre - ta i ta - nije aktivirana
5. Pogrešan unos šifre - ta i ta - ne postoji
6. Klijent aplikacija - gubitak fokusa
7. Startovana aplikacija - Task Manager
8. Klijent aplikacija - zatvorena
9. Startovana aplikacija - Windows Explorer
10. Startovana aplikacija - GTA
onda to nije ok, jer odmah postaje jasno šta je korisnik uradio.Mada je i ta klijent aplikacija zaštićena od ALT+CTRL+DEL, ALT+F4 i slično, uvek je moguće da neko pronađe caku da ukine klijent aplikaciju, ali to neće proći neprimećeno.A čak i da klijent pre svega toga ukine tu rezidentnu aplikaciju za praćenje, to će biti obeleženo u logu, tako da radnik odmah može da odreaguje.Sve u svemu mogućnosti za varanje su minimalne.
E sad, i ako se desi da neko zaobiđe sve to i da se ne provali, bar ne odmah, našao bih tog ko je to uradio i odmah bi mu ponudio posao testiranja softvera, i dobro bih ga platio :)
Uh, odo ja offtopic.
Citat:
Recimo, ja obezbedim prostor, ubacim kompjutere bez ikakvog softvera, znaci kad ukljucis pise "no system disk" i naplacujem boravak u svojoj prostoriji bez obzira da li je neko dosao da gleda u crn ekran, instalira nesto ili samo da se zagreje ako je napolju hladno/rashladi ako je napolju toplo. E, sad, da li ce ljudi koji dolaze da donesu i instaliraju Windows, linux, counter, filmove, muziku, to me ne interesuje, ja tim kompjuterima vise ne prilazim, ne proveravam da li je neko nesto instalirao, ne brisem, ne instaliram ne resavam softverske probleme, ne ulazim u to da li je nn lice imalo licencu za to sto je instaliralo.

Nema to veze, računari su tvoji, a na njima softver koji nije licenciran, tako da bi ti svakako odgovarao.Mi ovde raspravljamo kako kod licenciranog softvera rastumačiti licencu, u kojoj po mojim saznanjima nigde ne piše da ne smem da naplaćujem vreme provedeno na kompjuteru sa tim softverom.Po meni ima tu i mnogo pitanja, koja su možda i glupa ali jednako bitna kao ona koja sam postavio gore.Recimo:
-Dakle, imam kompjuter, sve legalno na njemu, Win XP i sve to, blablabla, e sad šta još spada u kršenje licence.
1. Da li je kršenje licence ako korisnik sedne za sto na kome je komp, ali ne pipne ni miš, ni tastaturu, nego eto samo tako plati da sedi i gleda u monitor ?
2. Da li je kršenje licence, ako neko nn lice pogleda u monitor na kome se vrti XP Home, a platio mi je za neku drugu uslugu (jer ja svakako ne mogu da dokažem za šta mi je platio) ? Po nekoj logici i jeste, jer smo videli na jednoj temi da je gledanje DIVX-a takođe nelegalno, bez obzira da li si ga pustio ti ili neko drugi ?
3. Ako nije tako, onda bih ja ladno mogao da platim nekom da mi pušta DIVX-e u kući, a ja samo gledam i ne kršim zakon, zar ne ?
4. Da li je kršenje licence ako ja nekome odštampam nešto pisano u legalnom XP Home i Wordu, i to naplatim jer je to ipak korišćenje u komercijalne svrhe ?
i tako dalje...
[ dmc @ 14.03.2005. 17:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Jasno je kao dan. Ako igranje igrice pod XP-om za pare nije rentiranje CPU vremena onda ne znam sta je.


ZABRANJENO RENTIRANJE CPU vremena pod windows XP-om?!!?! E brate to je stvarno kap koja je presla vrh case!!!!!!.... Stvarno covek mora biti ocajan ili neznalica da bi kupio windows XP!!.. znam da je FLAME ali stvarno mi je muka vise.. Usopste cela drzava Srbija besplatno radi za M$ proveravajuci legalnost PRE SVEGA WINDOWSA!!>.... pa dokle vise? Dok velike korporacije zavladaju svetom. Neka hvala .. bolje neka me uhapse nego da znam da sam pomogao kraju sveta.. Sve su zivo pokrali sto su mogli i lepo zapakovali i nametnuli nelegalnim poslovima, i sada mi ovde drvimo o moralu!! SLOBODNO se opustite .. necete BITI lopovi!!! ... naravno sve zavisi od perspektive zar ne ... Pitanje je da li ce i ovakva poruka proci neobrisana .. a asve to da se ne daj boze ne uvredi m$........ Ko je pitao nekog drugog? Ako vec oce legalno ajde nema frke. stavite 10EUR windows nema problema. toliki je odnos koji bi mi imali prema americkim paltama i cene windowsa u americi.... Da se oni pitaju (a fala bogu ne pitaju se) bas bi ih bilo briga da li srbija ima kompjutere!!>..... A najgore od svega je da i kada kyupim softver to nije MOJ, to je kao kad uzmes kola i neko ti kaze moz da vozis ali nisu tvoja... MISLIM NE MISLIM..... Izvinjavam se svima koje ce ova poruka uvrediti , ali je necu povuci....
[ Marko_L @ 14.03.2005. 17:44 ] @
Citat:
ZABRANJENO RENTIRANJE CPU vremena pod windows XP-om?!!?! E brate to je stvarno kap koja je presla vrh case!!!!!!.... Stvarno covek mora biti ocajan ili neznalica da bi kupio windows XP!!..

To je ono gde većina ljudi greši.Ti ne možeš da kupiš Windows XP (možda i možeš, ali pod uslovom da MS hoće da ga proda i da imaš mnooooogo para).Ono što ti u stvari kupuješ je licenca za korišćenje WIN XP-a ili bilo kog drugog softverskog paketa, odnosno nije to vezano samo za MS, i ostale kompanije koje se bave proizvodnjom softvera ti u stvari prodaju licencu, a sam softverski paket ti ustupaju na korišćenje pod uslovom da ispoštuješ ono što piše u licenci i to nije sporno.Ono oko čega se mi sporimo ovde jeste da li u licenci za Win XP Home zaista piše da je rentiranje vremena na kompjuteru na kome je instaliran taj proizvod zabranjeno.
[ Milos Stojanovic @ 14.03.2005. 17:50 ] @
Srodna tema: provera legalnih windowsa po srbiji?
[ Ivan Dimkovic @ 14.03.2005. 18:59 ] @
Citat:

ZABRANJENO RENTIRANJE CPU vremena pod windows XP-om?!!?! E brate to je stvarno kap koja je presla vrh case!!!!!!.... Stvarno covek mora biti ocajan ili neznalica da bi kupio windows XP!!.. znam da je FLAME ali stvarno mi je muka vise..


A... ti bi da kupis proizvod koji ima par GB koda i na kome je radilo nekoliko hiljada ljudi za $100 ;-)

Jesi probao da kupis nekad Audio CD, na primer... jesi ti onda vlasnik te pesme.. mislim, da li smes da je pustas na svojoj radio stanici, da nasnimis svoj glas i valjas je ko svoju... ili da napravis bioskop i da pustas raji DVD-ove koje si kupio za $20...

Zamisli racunicu...

- Kupis DVD - i po tvojoj logici, kupio si film za, recimo, $20, tak?
- Onda lepo, napravis bioskop - 100 mesta puta 200 din karta... 250 evrica po projekciji, tak?
- Svaki film mozes da pustas, recimo, 2 nedelje da bude puna sala - 2 puta dnevno, to ti je 500 eura puta 14 dana = 7000 evra...

Super ideja, a? Na $20 si zaradio 7000 evra - troskovi struje i zakupa zgrade... a to je samo jedan film koji si... hhm.. kupio :)

Da li moze tako, ne vidis neki .. hm.. problem u ovom? Ne?

Tesko :)

Sta je problem onda sa rentiranjem XP-a, da nije mozda isti problem? Mozda ;)
[ dmc @ 14.03.2005. 19:06 ] @
Citat:
Marko_L: To je ono gde većina ljudi greši.Ti ne možeš da kupiš Windows XP (možda i možeš, ali pod uslovom da MS hoće da ga proda i da imaš mnooooogo para).Ono što ti u stvari kupuješ je licenca za korišćenje WIN XP-a ili bilo kog drugog softverskog paketa, odnosno nije to vezano samo za MS, i ostale kompanije koje se bave proizvodnjom softvera ti u stvari prodaju licencu, a sam softverski paket ti ustupaju na korišćenje pod uslovom da ispoštuješ ono što piše u licenci i to nije sporno.Ono oko čega se mi sporimo ovde jeste da li u licenci za Win XP Home zaista piše da je rentiranje vremena na kompjuteru na kome je instaliran taj proizvod zabranjeno.


DA DA>. ali ONo LJUDI :) Zasto uopste razmishljati o tome kada imas drugih manje monopolskih alternativa, da ne pominjem free resenja da ne bud e guram u korist neceg drugog samo zbog ideala ili principa. Stvar je u tome da kada si dao 90 EUR za Windows, ti u stvari nisi nista kupio, osim gorkog ukusa da si ucestvovao u deficitu drzavnih deviznih rezervi, i ucinio Bill Gatesa Treceg jos bogatijim. Ajde da ne budem patetican, stvar je stvarno ozbiljna, a vecina ljudi stvarno nije svesna sta se desava i KOLIKO ozbiljne posledice po napredak i slobodu moze da ima ovaj m$ monopol. Softver u 21 veku pokrece svet, i vrlo je bitno ko ima kontrolu nad tim softverom. Sve bi bilo u redu da je M$ tamo gde jeste da je jedini razlog za to NJEGOV kvalitet ili bilo sta u tom rangu. Radi se u godinama prljavog igranja raznih podmuklih monopolskih igrica. Svi su mirni i neobavezno reaguju na moje opaske, jer NISU svesni. A jedno je sigurno SLOBODNO nek vam je mirna dusa za nelicencirani softver, ako cujem jos jednom o moralu u kupovini m$ softvera plakacu od muke.
[ Ivan Dimkovic @ 14.03.2005. 19:14 ] @
Citat:

Stvar je u tome da kada si dao 90 EUR za Windows, ti u stvari nisi nista kupio,


Kupio si licencu da koristis taj OS... neki ljudi prave pare na tome, nekim ljudima taj OS skracuje vreme za poslove i time opet stedi pare, neki ljudi nauce da razvijaju softver i pocnu da prave pare i sl...

Neko ume i da se obogati koristeci isti taj XP.. ako nekom ne treba niti mu pravi profit / stedi novac on ni ne treba da ga kupuje in the first place.

Stvar izbora - zasto toliko buke oko toga? www.linux.org ako ne zelis nista da platis, pa download :)

Citat:

A jedno je sigurno SLOBODNO nek vam je mirna dusa za nelicencirani softver, ako cujem jos jednom o moralu u kupovini m$ softvera plakacu od muke.


Well, moral je subjektivna kategorija - kad sve bude bilo kako treba u Srbiji tu ce biti zakon i organi sprovodjenja zakona koji ce se brinuti o licenciranjima ;-)

Sto se Microsofta tice... postedi nas molim te tih tuznih pricica - ako neko pravi profit uz pomoc kradenog softvera (a MS softver je samo kap u moru svega, sta je sa igricama?) taj je pre svega kriminalac. Nista manje - ni nista vise.
[ dmc @ 14.03.2005. 19:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A... ti bi da kupis proizvod koji ima par GB koda i na kome je radilo nekoliko hiljada ljudi za $100 ;-)


Ne, ja bih da ga uzmem za djabe, kao sto vec jesam. Nemoj misliti da je linux napravljen za 5 minuta no dobro to nije sada tema.Citat:

Jesi probao da kupis nekad Audio CD, na primer... jesi ti onda vlasnik te pesme.. mislim, da li smes da je pustas na svojoj radio stanici, da nasnimis svoj glas i valjas je ko svoju... ili da napravis bioskop i da pustas raji DVD-ove koje si kupio za $20...


ne trazim od microsofta da mi ustupi SORS!! to je ono sto bi mi trebalo da imam da bih izmenio windows, niti trazim prodaju, trazim nesmetano koriscenje i slobodu i privatnost nad mojim sotverom, ne volim da moj softver dobije noge i ode do M$ sajta kad se NJEMU to oce, da ne pricam da se sve vrmee u windowsu desavaje ko zna koje stvari KOJIH nisam svestan da se desvaju, takodje imam utisak da OS kontrolise mene a ne ja njega. U tome je sustina, ne trazim ja neke nenormalne stvari, recimo ne bih voleo da kupim audio CD, i da posle nekog vremena ode na sajt metallice, i obrise se, zbog toga sto je kirk hamet prokockao honorar na kafanu, pa mu trebaju sredstva :)


Citat:


Zamisli racunicu...

- Kupis DVD - i po tvojoj logici, kupio si film za, recimo, $20, tak?
- Onda lepo, napravis bioskop - 100 mesta puta 200 din karta... 250 evrica po projekciji, tak?
- Svaki film mozes da pustas, recimo, 2 nedelje da bude puna sala - 2 puta dnevno, to ti je 500 eura puta 14 dana = 7000 evra...

Super ideja, a? Na $20 si zaradio 7000 evra - troskovi struje i zakupa zgrade... a to je samo jedan film koji si... hhm.. kupio :)

Da li moze tako, ne vidis neki .. hm.. problem u ovom? Ne?

Tesko :)

Sta je problem onda sa rentiranjem XP-a, da nije mozda isti problem? Mozda ;)


kao sto sam vec gore napomenuo, ne trazim neke nenormalne stvari, trazim klasicnu kupovinu, to sto ti opisujes je kao kad bi ja uzeo dolce gabana majicu i lepio jumco vranje preko nje i tvrdio da je yumcova, to je kradja. ALI sta ocu, ocu da uzmem windows XP i maksimalno ga iskoristim, i koristim i u frizderu ako ocu, a ne da mi uncle bili ogranici kako i gde i ZASTO da koristim windows. Ako se ovako nastavi, ne bi me cudilo da mi traze 10% od bilo kog softvera koji sam napravio u nekom programskom jeziku, koji se GLE CUDA, pokretao na NJEGOVOM PRESVETLOM velicanstvu od operativnog sistema , windowsssssssssssssss XP...

[ dmc @ 14.03.2005. 19:25 ] @
Citat:
Stvar izbora - zasto toliko buke oko toga? www.linux.org ako ne zelis nista da platis, pa download :)


been there done that, ali je vrlo lepo imati izbor, to je ono sto je ugrozeno, ali ajde,.....


Citat:
Ivan Dimkovic: Well, moral je subjektivna kategorija - kad sve bude bilo kako treba u Srbiji tu ce biti zakon i organi sprovodjenja zakona koji ce se brinuti o licenciranjima ;-)


nisam ja za pirateriju, ja sam gledam stvari sa viseg nivoa, uklapajuci poznate i dokazane isotrijske cinjenice u vezi M$-a, zasto sam se bash uhvatio za M$? Pa zato jer ima apsolutnu dominaciju i monopol nad najbitnijom siftevrom ovog sveta, i TO opet ponavljam nije ostvario zahvaljujuci tako dobrom sotveru vec poznatih poteza sumnjivog morala. Vise imas u mom drugom postu pre ovoga.Citat:

Sto se Microsofta tice... postedi nas molim te tih tuznih pricica - ako neko pravi profit uz pomoc kradenog softvera (a MS softver je samo kap u moru svega, sta je sa igricama?) taj je pre svega kriminalac. Nista manje - ni nista vise.


ONDA da se zna!!. KRIMINALAC sam, i nimalo me ne grize savest... e bash sam kvaran, dokle je svet stigao, kukuj nama velike nepravde ;))
[ vindic8or @ 14.03.2005. 19:34 ] @
samo napomena za koriscenje wareza unutar velikih firmi...


milion puta ce se desiti da u firmi imas licencu za neki softver, ali da kada instaliras to isto na neki comp, preveliko ti je cimanje da trazis originalno pakovanje i kucas serijski broj i sl. pa ces ga jednostavno crackovati.

i bice warez instaliran, ali ti i dalje imas licencu, i platio si originalnu kopiju toga...

mislim da je to slucaj kod m$-a....
[ Marko_L @ 14.03.2005. 19:37 ] @
Citat:
trazim nesmetano koriscenje i slobodu i privatnost nad mojim sotverom, ne volim da moj softver dobije noge i ode do M$ sajta kad se NJEMU to oce, da ne pricam da se sve vrmee u windowsu desavaje ko zna koje stvari KOJIH nisam svestan da se desvaju, takodje imam utisak da OS kontrolise mene a ne ja njega.

Pa sve to mora da piše u licenci (koju u stvari kupuješ), u suprotnom bi mogao da ih tužiš, a samom kupovinom licence si prihvatio ono što u njoj piše.Mislim, nećeš sigurno da kupiš usisivač i da se buniš što isti ne može da pušta mp3 pesme, što ne možeš na njemu da gledaš televizijski program, što ne može da čuva decu, neće da leti...može samo da usisava.Pa normalno kada je za to pravljen.Isto tako licence za različite verzije Windows-a su rađene za različite namene i pre instalacije ti tu licencu možeš da pročitaš i složiš se sa njom ili se ne složiš.Jednostavno, i to ne bi trebalo da bude sporno, i dajte da se vratimo na temu.Dakle, da li XP Home licenciran, prema licenci može ili ne može da se koristi u igraonici, da li može besplatno da se ustupi na korišćenje komp koji ga ima instaliranog, itd...?
[ Frki @ 14.03.2005. 22:37 ] @
http://www.legalizacija.info/pitanja.html - glupost u vezi Home edicije, mozda bi bilo korisno tuziti ih BSA Prelistah dokumentaciju iz CET-a, gde sam i pitao Nenada Mijatovica, ovlascenog Microsoftovog MS Sales Specialist Trainer-a koji software je dozvoljen za igraonice - WinXP Pro (u to vreme je i Win98se bio moguce resenje) ali Home Edicija - Ne
[ Marko_L @ 14.03.2005. 23:13 ] @
Citat:
gde sam i pitao Nenada Mijatovica, ovlascenog Microsoftovog MS Sales Specialist Trainer-a koji software je dozvoljen za igraonice - WinXP Pro (u to vreme je i Win98se bio moguce resenje) ali Home Edicija - Ne

A šta mene briga šta on kaže.Mene zanima gde to piše u licenci, jer je to jedino merodavno.Mislim, na šta bi to ličilo kad bi se licence davale usmeno ? Šta ako mi taj neko u usmenom izlaganju izostavi neku bitnu reč ili rečenicu, i kako ja onda posle da se branim ?
A što se tiče onog sajta za legalizaciju za XP Home stoji samo ovo:
Citat:
Da li firme mogu da kupe i koriste Windows XP Home?

Da.

A šta je igraonica nego firma ?
[ pctel @ 14.03.2005. 23:40 ] @
Pazi, ako pogresna informacija stoji na www.legalizacija.info, i ako bi neko eventualno bio osudjen zbog te pogresne informacije, mislim da bi imao puno pravo da trazi nadoknadu stete u punom iznosu od autora sajta. Mislim, legalizacija.info je ipak neki autoritet na ovim prostorima za sva pitanja u vezi legalizacije. Pa, cak i ako nije autoritet, mislim da ako ja obucem postarsku uniformu, stanem na raskrsnicu, dovedem nekog u zabludu da sam pandur i nateram ga da prodje kroz crveno svetlo, ko je taj koji ce da odgovara, on ili ja?! Savetujem koji imaju XP home u igraonici (neki su i od mene kupili) da samo odstampaju stranicu pitanja i odgovori na legalizacija.info i da se drze toga sto tamo pise. Svojevremeno sam se konsultovao oko pitanja legalizacije sa mnogim komjuterskim firmama i dimkovic je prvi od koga sam cuo da se XP home ne sme koristiti u igraonici.

Kad smo vec kod www.legalizacija.info, interesuje me odakle su ovo izvukli:
Citat:
Ako sam dobro shvatio, za svaki par racunara (PC + notebook), koje namenimo za jedno radno mesto, dovoljno je da imamo plaćen jedan Windows i jedan Office?

Zapravo, forumulacija je takva da svaki službenik, koji na radnom mestu koristi računar sa legalnim softverom, ima pravo da taj softver instalira i na kućnom ili notebook računaru. Uslov je da taj drugi računar koristi isključivo korisnik računara za koji je plaćena osnovna licenca.

Znaci, ja imam jednu licencu za notebook i jedan od racunara u firmi koji samo ja koristim, ali vise ni sam ne znam gde mi se tacno garantuje to pravo (osim sto bih tuzio www.legalizacija.info ako me neko popreko pogleda zbog ovakve upotrebe licence)
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2005. 00:01 ] @
Izvinjavam se pctelu - posle citanja ugovora jos par puta povlacim rec - nije definisano koriscenje u jednoj klasicnoj igraonici kao nelegalno, mada je ona klauzula sto sam citirao ipak nedorecena.
[ Frki @ 15.03.2005. 00:05 ] @
Upravo sam poslao mail autoru tekstova na sajtu www.legalizacija.info, u pitanju je glavni i odgovorni urednik PC Press-a: Dejan Ristanović...videcemo
[ pctel @ 15.03.2005. 00:09 ] @
A dok ne stigne odgovor, procitajte malo
XP professional EULA


Mozda ce vas iznenaditi, ali i tamo pise:
Citat:
No Rental. You may not rent, lease, lend or provide commercial hosting services to third parties with the Product.

Dakle, ljudi, sta da vam kazem, ako hocete 100% legalan softver, nemate neki izbor tu je samo www.linux.org
[ pctel @ 15.03.2005. 00:13 ] @
Nego, nek meni neko pomogne oko pitanja koje sam postavio par poruka iznad, da ne bude:
Citat:
Bezi zec preko Drine i ulove ga srbi.
- "Dobro bre, gde si navalio?"
- "Mani me, stroje bosanci medvede."
- "Pa ti bre nisi medved!"
- "Eeeee, dok to objasnis bosancu, odose jaja!"

Inace, taj kompjuter koji je na windowsu koristim samo zbog e-bank programa koji ne moze nikako da radi na linux-u %^$%$#
[ Frki @ 15.03.2005. 00:24 ] @
Ode poruka i Microsoftu SCG (ili YU, sta god bili)
[ Frki @ 15.03.2005. 00:51 ] @
Citat:
pctel: Nego, nek meni neko pomogne oko pitanja koje sam postavio par poruka iznad


Pri polaganju MSSS, na isto nam je skrenuta paznja, tj. racunar koji koristis u firmi imas pravo da koristis i kod kuce, cak listajuci dokumentaciju sam nasao da se ne navodi da li ces samo ti koristiti komp, vec se licenca vezuje kao i obicno za racunar, tako da je bitno da se ista licenca primenjuje U ISTOM TRENUTKU SAMO NA JEDNOM RACUNARU (to sam nasao u beleskama sa predavanja, ako nije tacno - tuzi me ).
E sad, to je, sa druge strane, suprotno OEM definiciji po kojoj se licenca vezuje za Hardware, medjutim, "nasi" vrdaju tu, tako da...sto se covek vise upusta u ovo, sve ga vise boli glava a onaj koji poseduje palicu + sudiju + resetke = uvek u pravu
Ovaj put je na "nasoj" strani, a ne verujem da ce neko gledati da li neko koristi u tvojoj firmi racunar, dok ga ti (u istom trenutku) koristis kuci (ili van posla) sa istom licencom
[ pctel @ 15.03.2005. 01:24 ] @
Citat:
Ovaj put je na "nasoj" strani, a ne verujem da ce neko gledati da li neko koristi u tvojoj firmi racunar, dok ga ti (u istom trenutku) koristis kuci (ili van posla) sa istom licencom

Pazi, jedan je notebook, i nikad nisu ukljuceni zajedno, ali cesto stoje jedan pored drugog, najcesce ni na jednom nije pokrenut Windows ali je instaliran, tako da bi mi trebalo nesto u pisanoj formi da im dokazem svoja prava. Mislim, ako dodju neki nestrucni ljudi u inspekciju, ja ako smatram da sam u pravu ni po cenu zivota im necu dozvoliti da nose racunar, koliko sam lud za takve stvari moze neko i da pogine...
[ Marko_L @ 15.03.2005. 01:29 ] @
E zato su te licence jako zeznute, jer ne preciziraju mnoge stvari, pa sve zavisi od tumačenja.Nažalost, uvek ispadne da je validnije tumačenje onih koji sude, nego onih kojima se sudi.
[ Frki @ 15.03.2005. 02:08 ] @
Odgovor urednika PS Press-a i Microsofta cu postovati sutra.

Bas sam se zagrejao na ovu temu, al' sutra idem da odlozim sluzenje otadzbini i da i ovaj put potvrdim da rado ide Srbin u vojnike - dva ga tugu, a trojica vuku
[ Marko_L @ 15.03.2005. 20:29 ] @
Da ne pišem ponovo Ovde http://www.elitesecurity.org/poruka/666626 sam opisao iskustvo jednog mog prijatelja u vezi legalizacije igraonice, pa ko hoće nek pročita.Sve u svemu, čini se da igraonica postaje posao koji treba što pre bataliti, jer se nikako ne isplati više raditi.
[ broker @ 15.03.2005. 22:28 ] @
Danas pricah sa prijateljem koji ima veliku igraonicu i u njoej vec odavno legalizovan Windows ali ne i igre i to kako kzae iz razloga sto u ovoj zemlji ne mogu da se dobiju licence. Kaze da je od nekog ovlascenog zastupinika nekh igara iz BG trazio licencirane igre pre pola godine i jos uvek nista nije dobio.

Mejduitm, rekao mi je nesto sto me je zabrinulo. Inspektori traze papirnu licencu koju mora da izda ovlascena domaca firma. Ne priznaju nista drugo.
[ Marko_L @ 15.03.2005. 22:50 ] @
Citat:
Mejduitm, rekao mi je nesto sto me je zabrinulo. Inspektori traze papirnu licencu koju mora da izda ovlascena domaca firma. Ne priznaju nista drugo.

A pošto to u Srbiji ne postoji, vlasnicima igraonica ostaje ili "ključ u bravu" ili da pokušaju sa freeware i public-domain igrama, možda ih neko i odigra.
[ define @ 15.03.2005. 22:52 ] @
Katastrofa, ne znam sta da radim...
Bice rasprodajeeeeeeeeeeeee
[ Ivan Dimkovic @ 15.03.2005. 23:11 ] @
Citat:

Mejduitm, rekao mi je nesto sto me je zabrinulo. Inspektori traze papirnu licencu koju mora da izda ovlascena domaca firma. Ne priznaju nista drugo.


Jel.. znaci i inspektori krse zakone o trgovini :) Sta ako si WinXP uvezao?

What a load of crap - mislim Srpska vlas' :)
[ Marko_L @ 15.03.2005. 23:21 ] @
Citat:
Katastrofa, ne znam sta da radim...
Bice rasprodajeeeeeeeeeeeee

Ja u šali rekoh, jedino da blokirate ulice, a ti odma' postavio temu, mada kad čovek pogleda danas svi to rade, pa što ne bi i vlasnici igraonica :)
Elem, odmah da kažem da sam nepristrasan, jer niti držim igraonicu, niti zavisim nešto od njih, ali smatram da su vlasnici igraonica dovedeni u jako nezgodan položaj.Recimo zamislite ovu situaciju.Čovek ima neku firmicu koja se bavi stolarijom, od alata mu prodaju jedino turpiju za nokte (OS), za ostatak alata (igre) nek se snađe kako zna, ali mora da ga kupi od proizvođača koji nema predstavništvo u zemlji, a iz te zemlje uzgred budi rečeno, jedva možeš da mrdneš, kontakti sa ostatkom sveta su nikakvi, i povrh svega toga ti kažu da nisu sigurni ni da pomenutu turpiju za nokte možeš legalno da koristiš u firmi, i da će to zavisiti od toga kako sud to protumači, pa ti sad radi.Možeš da pokušaš da radiš samo turpijom za nokte, što naravno znači da sigurno nećeš imati mušterija (jer ko bi naručivao nešto od stolara koji od alata ima samo turpiju za nokte), i opet rizikuješ da ti neko bane i napiše ti prijavu za držanje pogrešne vrste turpije u radnji.E, otprilike u takvom položaju su i vlasnici igraonica.Pa valjda treba da se poradi na tome da se pojave bar neka predstavništva kompanija, pa onda ako mu nađeš nelegalnu igru u igraonici, nek bude i 20 godina zatvora, jer imao si gde da kupiš, što nisi ? A ovako, nemaš gde da kupiš, a ne smeš da koristiš pirata.Mat pozicija, nema šta.
Citat:
Jel.. znaci i inspektori krse zakone o trgovini :) Sta ako si WinXP uvezao?

What a load of crap - mislim Srpska vlas' :)

I mi onda pričamo o nekakvoj legalizaciji u zemlji Srbiji.Pa ni ovoj nekolicini ljudi što hoće da koriste legalan softver prave probleme oko toga.Valjda zemlja koja želi da smanji pirateriju treba da ponudi neke olakšice za ljude koji žele da pomognu u tome i počnu da koriste legalan softver, a ne da im postavljaš uslove koje sve i da hoće ne mogu da ispune.
[ ventura @ 16.03.2005. 07:44 ] @
Citat:
Frki:
http://www.legalizacija.info/pitanja.html - glupost u vezi Home edicije, mozda bi bilo korisno tuziti ih BSA Prelistah dokumentaciju iz CET-a, gde sam i pitao Nenada Mijatovica, ovlascenog Microsoftovog MS Sales Specialist Trainer-a koji software je dozvoljen za igraonice - WinXP Pro (u to vreme je i Win98se bio moguce resenje) ali Home Edicija - Ne


Ovo je skroz netacno... Mi u firmi sve licence na client racunarima koje imamo su Windows XP Home edition... I nemamo nikakvih prepreka u koriscenju istoga za nase svrhe... Windows XP Home i Pro verzije se razlikuju po dodatnim sistemskim alatima (backup, remote administration..) i u broju podrzanih lokalnih mreznih konekcija... A posto nama sve to odgovara, mi smo bez problema kupili i korisimo XP Home edition.
[ srki @ 16.03.2005. 08:16 ] @
Ventura, rec je o licenci. Koliko sam razumeo licenca od Home edition se razlikuje i ne dozvoljava upotrebu u odredjene poslovne svrhe gde spada i naplacivanje drugima koriscenje tih racunara sa Home edition.
[ ventura @ 16.03.2005. 08:43 ] @
Sto se tice naplacivanja drugima koriscenaj OS-a mislim da to ne dozvoljava ni XP Pro... Ali savrseno je legano u firmi imati i koristiti XP Home
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2005. 08:55 ] @
Citat:

ali smatram da su vlasnici igraonica dovedeni u jako nezgodan položaj


Cek, ali ko je njih doveo u nezgodan polozaj?

Ok, recimo 2002 godine si ti (hipoteticki) odlucio da otvoris igraonicu sa komplet piratovanim softverom. Znaci ti si tad znao da koristis ilegalan sw, takodje je vec tad pocela najava da ce drzava jednom da krene da se obracunava sa piraterijom (dil sa MS-om, itd...).

Naravno, nasoj drzavi treba malo vremena za sve to - ali si ti ipak negde morao da imas planirano da ce taj momenat kad tad da se desi i da ce imati vrlo ozbiljne implikacije na tvoj biznis. Mozda je vec tad trebalo da uzmes olovku i papir u ruke i racunas koliko ce taj problem da te kosta.

E, sad... "uraditi nesto kako bi igraonice dobile igrice..." - Pa cek, ovo ipak vise nije komunizam - nije drzava ta koja ce da nekom uredbom odredi ko ce sta da uvozi, zar ne? Sto se "igraonicari" ne udruze i naprave svoju firmicu za uvoz igrica... trziste je slobodno, i sigurno ce se naci resenje za ovaj problem.

Znaci sad postoji objektivna potreba za original igricama - i siguran sam da ce firme koje uvoze softver da krenu da uvoze i original igrice jer potraznja raste...

Kako drugacije da se to uradi inace?

Fora je mozda u sledecem - najava ove akcije je vec stara nekoliko meseci - ocigledno da ni uvoznicima igrica ne odgovaraju igraonice cim nisu uvezli dovoljne kontigente originalnih igrica - mozda jednostavno zele da se prvo unisti vecina "igraonica" pa onda da krenu da uvoze stuff... ko zna.. trziste je qcka.

A, mozda jednostavno niko nije verovao da ce drzava da bude ozbiljna bar jednom u zivotu...

Videcemo za par nedelja - ali sam siguran da ce se naci neki uvoznik koji ce hteti da se okoristi od situacije i fino zaradi... ;)
[ Frki @ 16.03.2005. 09:42 ] @
Citat:
ventura: Ovo je skroz netacno... Mi u firmi sve licence na client racunarima koje imamo su Windows XP Home edition... I nemamo nikakvih prepreka u koriscenju istoga za nase svrhe... Windows XP Home i Pro verzije se razlikuju po dodatnim sistemskim alatima (backup, remote administration..) i u broju podrzanih lokalnih mreznih konekcija... A posto nama sve to odgovara, mi smo bez problema kupili i korisimo XP Home edition.


Gledajuci poslednju recenicu mogu samo da zakljucim da ste gledali samo tehnicke strane operativnih sistema pri izboru. Licenca je pravno pitanje, a Microsoft je tu napravio gomilu restrikcija. I pored EULA-teksta koji se pojavljuje startovanjem setup-a, a koji se inace u 99% slucajeva i ne procita, a klikne se "I agree", postoji jos niz klauzula koje Microsoft definise. Secam se da je pri instalaciji jednog programa (i ako je freeware), pri prebrzom kliktanju na "I Agree", ugradjen tajmer, pa tako izbaci nesto tipa: "VAUUU....procitao si tekst za 3 sekunde, mora da si jako nadaren..."

[Ovu poruku je menjao Frki dana 16.03.2005. u 10:45 GMT+1]
[ sasas @ 16.03.2005. 09:45 ] @
Citat:
Videcemo za par nedelja - ali sam siguran da ce se naci neki uvoznik koji ce hteti da se okoristi od situacije i fino zaradi... ;)


aha ... zaradiće malo sutra. izvinjavam se unapred ako nekoga vređam, ali čini mi se da se ovde samo deklarativno priča: "nema ko da nam proda, a kupili bi (majke mi :)"
95% vlasnika igraonica jednostavno ne bi kupilo originalne igre sve kad bi im ih na vrata doneli. ovu tvrdnju baziram na činjenici (iz mog iskustva) da kad uđete u veliku većinu igraonica nađete: memljive, crne i masne podloge za miša, tastature na kojima se jedva vide slova, miševi kod kojih je kuglica "zapekla" od prljavštine, slušalice koje ne bih ni preko kape na glavu stavio, nema wc-a (a ako ima, bolje da nema) ... sounds familiar? kako mislite da bi "biznismeni" koji ne ulažu ni u osnovne (i skoro besplatne) higijenske uslove uložili u (preskupi) softver?

druga stvar, evo pogledajte venturu, čovek uzeo windows EULA, video da može da koristi WinXp home, i koristi to kao pogodnost. još nisam video da je neko u svim ovim pričama izneo citate iz EULA, a to je _jedina_ merodavna stvar što se legalnosti tiče. ako vam inspektori naplate kaznu 'nako, tužite ih, pozovite se na EULA, i eto lepih para na brzinu.

i svi se gađaju cenama igrica, koje definitivno nisu realne, ne znam odakle dobijate podatke. da li je bilo ko kontaktirao velike distributere da se raspita kolike su cene licenci za igraonice? ne postoje igraonice samo u srbiji, mora da su se ljudi kojekuda već sretali s tim problemom... retail cene igara su (koliko ja vidim ovde na policama) od 12-40e komad, osim za top-notch naslove, ali bože moj, ne mora se na svaki računar instalirati zilion najnovijih naslova.

ss.
[ sasas @ 16.03.2005. 09:49 ] @
Citat:
... pored EULA-teksta koji se pojavljuje startovanjem setup-a, a koji se inace u 99% slucajeva i ne procita, a klikne se "I agree", postoji jos niz klauzula koje Microsoft definise...


hoćeš da kažeš da u EULA nije sadržan kompletan ugovor sa svim pravima i ograničenjima? pa kako onda korisnik može biti upoznat sa svojim pravima kad kupuje/instalira windowse? ne može te neko tužiti na osnovu ugovora s kojim se nisi složio i s kojim u prvom redu nisi bio upoznat, zar ne? dakle, gde se može pročitati "ostatak ugovora"? I kako se potvrđuje da se ja kao korisnik s tim slažem?

ss.
[ ventura @ 16.03.2005. 09:51 ] @
Citat:
Frki: Gledajuci poslednju recenicu mogu samo da zakljucim da ste gledali samo tehnicke strane operativnih sistema pri izboru. Licenca je pravno pitanje, a Microsoft je tu napravio gomilu restrikcija. I pored EULA-teksta koji se pojavljuje startovanjem setup-a, a koji se inace u 99% slucajeva i ne procita, a klikne se "I agree", postoji jos niz klauzula koje Microsoft definise. Secam se da je pri instalaciji jednog programa (i ako je freeware), pri prebrzom kliktanju na "I Agree", ugradjen tajmer, pa tako izbaci nesto tipa: "VAUUU....procitao si tekst za 3 sekunde, mora da si jako nadaren..." :)

[Ovu poruku je menjao Frki dana 16.03.2005. u 10:45 GMT+1]


Sumnjam da nas ljudi iz Microsofta ne bi upozorili da krsimo pravila sa obzirom na broj licenci koji smo kupili od njih, i sa obzirom na to da su skroz upoznati sa tim za sta ce nama da sluze te licence.

Tako da apsolutno i odgovorno tvrdim - Dozvoljeno je Windows XP Home upotrebljavati u firmama ukoliko vam ta verzija zadovoljava potrebe.

[ broker @ 16.03.2005. 10:07 ] @
Citat:
sasas: aha ... zaradiće malo sutra. izvinjavam se unapred ako nekoga vređam, ali čini mi se da se ovde samo deklarativno priča: "nema ko da nam proda, a kupili bi (majke mi :)"
95% vlasnika igraonica jednostavno ne bi kupilo originalne igre sve kad bi im ih na vrata doneli. ovu tvrdnju baziram na činjenici (iz mog iskustva) da kad uđete u veliku većinu igraonica nađete: memljive, crne i masne podloge za miša, tastature na kojima se jedva vide slova, miševi kod kojih je kuglica "zapekla" od prljavštine, slušalice koje ne bih ni preko kape na glavu stavio, nema wc-a (a ako ima, bolje da nema) ... sounds familiar? kako mislite da bi "biznismeni" koji ne ulažu ni u osnovne (i skoro besplatne) higijenske uslove uložili u (preskupi) softver?


Sasa, ja se s tobom mogu sloziti da je vecina igraonica bas takvo ali nisu sve. Naveo sam primer igraonice u kojoj je ceo posao legalan (cak su i radnici legalno zaposleni), osim samih igara, jer ne mogu da ih nabave legalno iako se trude. Softer koji je kupljen u inostranstvu ili je licenca placena preko Interneta nasim inspektorima ne vazi. Oni traze papir s potpisom i pecatom domace firme koja je ovlascena da izdaje licence.

Pricao sa sa covekom i dobro ga poznajem i on je stvarno u bedaku jer sada mogu da mu padnu inspektori a on nema legalan softver a uradio je sve sto je mogao da ga legalizuje. Je da se bori sa konkurencijom koja ne samo sto nema legalan softer nego cak nemaju ni registrovane firme te rade potpuno na crno, a sada ce morati da gasi firmu jer ne moze da se nosi sa drzavom koja mu postavlja uslove koje on ne moze da ispuni.

Ja se ipak nadam da cemo ovih dana cuti da su upali u neku veeeliku firmu, jos bolje drzavnu, pa da su ih ojadili. To bi bila vest, a ne upadanje u male privatne firme. Mislim da se sa celom ovo akcijom samo zamazuju oci onima sto iz inostranstva pritiskuju, da se pokaze kako se to radi na legalizaciji, da se malo para namakne i u budzet ali da se nedaj boze ne napravi steta nekome bitnom.
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2005. 10:46 ] @
Citat:
sasas
sasas: aha ... zaradiće malo sutra. izvinjavam se unapred ako nekoga vređam, ali čini mi se da se ovde samo deklarativno priča: "nema ko da nam proda, a kupili bi (majke mi :)"


Evo kako ce ici timeline po mojoj prognozi ;-)

- Neki batica sa vezom sa vlascu ce poceti biznis uvoza igrica
- Murija ce da krene da potpuno "radi svoj posao" (C) Ex-Ministar-Unutrasnjih-Poslova, a sve radi zastite prava njihovog drugara

- Zbog onoga sto ti pises (higijenski, legalni i poreski uslovi koje jedna firma mora da zadovolji a koji kostaju i koje 2/3 igraonica ni u teoriji ne moze da zadovolji bez ulaganja koje ti ljudi ne mogu da priuste) propasce 2/3 igraonica, i ostace samo velike igraonice, vrlo moguce od ljudi kojima to nije prvi/jedini posao i koji vec imaju iskustva u industriiji multimedije/medija.

- Velike igraonice ce izboksovati site/volume licence za igranje, verovatno neki revenue-sharing ili mesecnu pretplatu sa izdavacima, kako god se to vec radi za video klubove i sl...

Citat:

Softer koji je kupljen u inostranstvu ili je licenca placena preko Interneta nasim inspektorima ne vazi. Oni traze papir s potpisom i pecatom domace firme koja je ovlascena da izdaje licence.


Inspektori nisu sudska vlast - taj kome inspektor ne prizna validan racun i medjunarodnu licencu treba biti momentalno tuzen. Dosta je vise izigravanja banana drzave. Uostalom taj covek koga ti pomnijes da mu upada inspekcija treba da angazuje advokata ako je sve platio.

[ Frki @ 16.03.2005. 10:58 ] @
HAHAHA....ovo je smesno, postovao sam na CET-u pitanje i dobio odgovor:


-----------------------------------------
(711) CET, 3/16/2005, 11:16:03 AM
Postovani,
s obzirom da smo i sami prodavali Windows XP Home igraonicama i drugim pravnim licama, vase pitanje smo sa prosledili Microsoft distributeru, odgovornom licu u Microsoftu za antipiratstvo i dobili odgovor da se Windows XP home moze koristiti kao legalan operativni sistem na racunarima u igraonicama sto je i bilo vase pitanje.

Hvala na interesovanju!
-----------------------------------------

Ovo prica ko sta stigne, Microsoft ne odgovara na mail preksinoc poslat, autor tekstova na legalizacija.info takodje, a CET kaze, obzirom da su i oni prodavali nisu sigurni, pa su prosledili Microsoftu, pa ako niste znali....joj bre boli me glava od budalastina. Pa naravno da, ako su prodavali, nece da kazu da su pola zemlje uje*ali!
Izgleda da je dosta Home Editiona prodato, pa sad dodje ono - ej, nemoj da diramo to, kako je tako je. Moracu do onog trzisnog inspektora da pitam odakle mu informacija za WinXP HE. Ako mogu da izvucem nesto napismeno
Do tada, srecno svima sa Home Edicijom, ako i dodju kod vas inspektori i kazne vas zbog HE, slobodno tuzite svog dobavljaca, makar i Microsoft GOLD partnera Najgore je sto sam pitanje o legalnosti MS OS-a u igraonicama postavio coveku koji je duzan da obucava MS Sales Specialist kandidate, a koji je takodje iz CET-a i koji mi je odgovorio suprotno ovom sto sad CET kaze. ))))))))))))))

J*be lud zbunjenog, na leto palim za insotranstvo......definitivno ))))))))
[ Ivan Dimkovic @ 16.03.2005. 11:02 ] @
Onda samo dobavis pismo od Microsoft DOO (Microsoft SCG) gde oni potvrdjuju da smes da koristis WinXP Home u igraonici - i sve sa pecatom i potpisom ovlascenog lica.

Sa tim papirom lepo pokazes vrata inspekciji.
[ sasas @ 16.03.2005. 11:15 ] @
@broker: žalosno je, ali nevinih žrtava uvek ima, i nijedan zakon nije savršeno napisan. tako da ako pojedinci "izginu" za viši cilj (suzbijanje kriminala) ... pa, ni prva ni poslednja nepravda na svetu. mogu samo da zamislim frustraciju čoveka u takvoj poziciji, ali pomoći tu nema, nažalost...

Da li je bilo ko TELEFONIRAO majkrosoft.co.yu? mislim slanje mejlova je posredna komunikacija, i ko očekuje neki brz i dobar odgovor, mora malo više da se potrudi. da je moj biznis ugrožen na takav način, zvao bih lokalnu kancelariju MSa i pitao šta i kako, ako se već ne bih potrudio da im zakažem sastanak i odem uživo da popričamo.

ss.
[ broker @ 16.03.2005. 11:27 ] @
Ivanov scenario zvuci najrealnije :)

Sto se samih licenci, tice, mi smo specijalan slucaj. Microsoft je vec dosta odstupio od svoje uobicajene prakse u procesu legalizacije softvera u nasoj zemlji. Kada jepocelalegalizacija, jedno vreme su cak i neki trgovci u Uzicu odbijali da firmama prodaju XP home, dok "odozgo" nije stiglo da je bitno da se bilo sta kupi.

Sto se tice stradanja malih, problem je sto je to kod nas postala praksa. Sta god da smisle to se obije o ledja onim malima. Prvo ih nagovore da otvore firme obecavajuci kule igradove, povoljne uslove, manje poreze, raznorazne pogodnosti a kad se zeznes i registrujes firmu onda nastaje samaranje a u svemu tome je jagore sto je ocigledno a smaraju samo one koji se tude da budu posteni, a one koji u stvari treba da naje*u niko ne dira. Tek kada postanes bezobrazan mozes da se nosis sa njima.
[ Frki @ 16.03.2005. 12:00 ] @
for "pctel" :)

http://www.microsoft.com/licen...spx#XSLTsection122123121120120

falj u pdf-u, prvi u listi - Microsoft Product Use Rights

lepo stoji da na laptopu mozes da koristis software koji koristis na poslu, to je pokriveno tzv. "Work at Home" licencom (WaH), detalje ces naci na 30. strani, da ih ne postujem ovde...
inace, trenutno sam na microsoftovom msdn forumu, zanimljiva tema - http://forums.msdn.ph/ShowPost.aspx?PostID=21627
[ sasas @ 16.03.2005. 12:10 ] @
@frki: u nekom postu u ovoj temi pre si rekao (ako sam dobro razumeo) da se ne nalaze svi uslovi korišćenja windowsa u EULA, pa ako ti nije problem da malo bolje objasniš, kako tačno stvari funkcionišu?

ss.
[ Frki @ 16.03.2005. 22:46 ] @
for "sasas":

Pa, mozda je najbolji primer OSL ugovor, gde se kaze da svi kompjuteri u preduzecu (sa izuzetkom "jednonamenskih") moraju biti obuhvaceni OSL ugovorom. Ili npr. CAL licence za pristupanje serveru ili viseprocesorske licence, ili vec pomenuti odgovor "pctel"-u,a u vezi sa WaH (Work at Home) licence, gde radnik neke firme moze da koristi Microsoft Software (tacno odredjeni, postoji lista na vec pomenutom sajtu), a onog trenutka kada radnik prestane da radi za tu firmu (koja je i vlasnik licenciranog software-a), firma je u obavezi da ukloni Microsoft software sa kopije obuhvacene WaH licencom.
Postoji jos niz primera, ali to ne treba da brine tzv. kucne korisnike u onoj meri u kojoj treba da brine poslovne korisnike, naime, svrha polaganja Microsoft Sales Specialist ispita jeste da lice koje poseduje taj sertifikat uputi buduceg klijenta i da savet kako da organizuje i implementira Microsoft proizvode u najboljem i najpovoljnijem obliku za korisnika i njegovo poslovanje. E sad, sto se prave greske....ljudi kod nas nisu navikli na legalan software, pa cak i kada kupi ocekuje da je zavrsio posao, tj. kakvi ugovori, ma kakve tri godine - "ja sam platio, ne interesuje me" je cest odgovor kupaca koji su zakljucili OSL ugovor i na ponudu dilera (MS partnera) ne zele da produze svoj OSL ugovor, a isto tako i da otkupe licencu ili sa kompjutera uklone "programsku opremu"!
[ sinpetrovic @ 17.03.2005. 08:49 ] @
Citat:

Softer koji je kupljen u inostranstvu ili je licenca placena preko Interneta nasim inspektorima ne vazi. Oni traze papir s potpisom i pecatom domace firme koja je ovlascena da izdaje licence.


Svasta, za UltraEditor da trazim firmu koja izdaje bas za njega licencu, kada sam ga placao preko visa kartice, odmah sam odstampao check out i otisao po izvod iz banke gde se vidi transakcija.

Sta je sa ostalim softwareom, na kompjuterima, npr iz adobe programa ono sto mi je CET dao to je ta kutija i racun, serijski broj odstampan na nekoj nalepnici i to je to.

Ili kako uopste znaju sta si sve stavio.

E da kako ce nasi inspektori da tretiraju kupljen OEM windows xp gde nema na racunu stavka npr. mis, samo windows.[ broker @ 17.03.2005. 10:56 ] @
Juce su obisli sve igraonice u gradu i pozatvarali ih, ukljucjuci i igraonicu onog mog prijatelja koga sam pominjao, koji ima sve legalno osim samih igara za koje nije mogao da nabavi licence i pored najbolje volje.
[ pctel @ 17.03.2005. 12:06 ] @
Citat:
Da li je bilo ko TELEFONIRAO majkrosoft.co.yu?

Da, ja sam ih zvao, ali odgovor nije nista manje konfuzan od onoga o cemu smo ovde raspravljali. Sa stanovista Microsoft.co.yu je bitno DA JE SOFTWARE KOJI JE INSTALIRAN LEGALAN, a stvar je dogovora drzave i microsoft.com da li je dozvoljeno da taj racunar koristiti jedna osoba ili moze da ga iznajmi hiljadu ljudi.
Dakle, za microsoft.co.yu ni jedan software nije zabranjeno koristiti u igraonici, ali oni za svako poslovanje preporucuju XP profesional zato sto je tako nekako sigurnije (ja bih dodao i za njih isplativije).
Ono sto je sigurno, to je da kupac nema prava da po bilo kom osnovu tereti prodavca sto mu je prodao XP home a njemu treba XP, ili sto mu je prodao XP profesional a njemu treba linux, ili sto mu je prodao 2L Fante a njemu treba 2L benzina - duznost je kupca da razmislja sta mu treba...kupuje

@Frki:
Hvala za link, sad cu da pregledam sta ima na tih 98 strana prava za koriscenje.
[ Frki @ 17.03.2005. 12:32 ] @
Jos jednom HAHAHAHAHAHAAAAA!!!!!

Sad je stigao i odgovor Skole instituta Vinca (a koja je takodje Microsoft partner i prodaje software).:

-------------------------------------
Postovani gospodine,

Kada je upotreba operativih sistema u pojedinim delatnostima u pitanju,
ne postoji niti jedna restrikcija koja Vas limitira da odredjenu verziju
koristite u igraonicama. Ono sto je neophodno je da ta verzija operativnog sistema bude legalna, odnosno da na kucistu bude zalepljena OEM nalepnica, a da na upit pokazete i pratecu dokumentaciju koju ste dobili prilikom kupovine operativnih sistema.

S postovanjem,
M. Z.
Menadzer kurseva

--------------------------------------

Jesam ja blesav ili ljudi koji bi trebalo da budu upuceni nisu... da ne planiram da brisem u inostranstvo sad bih pocepao diplomu i krenuo sa LINUX-om. Dakle, linuxo.org, pa poruci...

sto nisam advokat....bio bih djubre....a zgrnuo bih gomilu para na ovim glupostima...
[ define @ 18.03.2005. 08:03 ] @
Danas je osvanula jos jedna Linux igraonica, e sad mogu da se puse.
[ salec @ 18.03.2005. 10:57 ] @
Citat:
pctel:Ono sto je sigurno, to je da kupac nema prava da po bilo kom osnovu tereti prodavca sto mu je prodao XP home a njemu treba XP, ili sto mu je prodao XP profesional a njemu treba linux, ili sto mu je prodao 2L Fante a njemu treba 2L benzina - duznost je kupca da razmislja sta mu treba...kupuje


"Caveat emptor!" ("Cuvaj se, kupce!")

E, sad, koliko obavezuje prodavca ako napise da vrsi pomoc u odabiru itd., jer neki to i rade (inzenjering, konsalting, kljuc u ruke, kamioni, avioni)?

Na primer, imas jako skupe prodavnice gotovog i radionice namestaja po meri, koje imaju arhitekte koje ti daju savete, odnosno na neki nacin ucestvuju u tvojoj odluci. Mislim, ustvari, siguran sam da i u IT postoje firme koje ti "pomazu" oko toga sta ti one same prodaju.
[ Frki @ 18.03.2005. 18:26 ] @
From: "MS centar" <[email protected]>

Subject: RE: Licence Windows XP Professional i Home


Poštovani,
lokacija http://www.legalizacija.info je neažurna.
Informacije su objavljene krajem 2002. godine u doba akcije legalizacije.
Mogu vas upititi na ažurnu lokaciju: http://www.microsoft.com/scg/licenciranje

Upotreba Windows OSa je dozvoljena u svim okruženjima,
ako je naravno kopija Windowsa legalna bez obzira na izdanje.

Pro izdanje je prilagođeno poslovnoj upotrebi i stoga se prilikom prodaje treba preporučiti korisniku.

S poštovanjem,

Microsoft Centar
Beograd

tel/fax: +381 11 330 55 00
[email protected]
www.microsoft.co.yu
--------------------------------------------------------

AV, AV, AV, AV, AV.....VAUUUUU!!!!!!!!!
[ Doa @ 18.03.2005. 22:30 ] @
Jeli to znaci da moze PIRAT (SYSTEM) da se koristi ?


ili nisam dobro razumeo ?
[ Dr.Love @ 18.03.2005. 23:20 ] @
define:
Gde se te Linux Igraonice nalaze?
Koji softver za prodaju vremena koriste?
Ja se presabiram da li da idem na samo Linux+internet ili da zatvorim.
Imam vec neka iskustva sa Linux-om ali bi mi dobro dosla pomoc.
Mozes li da das neki kontakt sa tim ljudima? ili bar adresu Igraonica?
Hvala unapred.
[ cveleks @ 21.03.2005. 18:16 ] @
Ajde javljajte se vi sa Linux-om i mene interesuje.
[ erazor999 @ 22.03.2005. 00:45 ] @
Evo posle tri ne prespavanje noci konacno zavrsih svoju prvu Linux igraonicu, nemojte me smatrati za nekog linux gurua ali nisam ni pocetnik...
Rezultati govore vise od bilo cega, kada bi vam reko da neke igre rade bolje i da je zvuk u nekim igrama bolji od istih tih na windows operativnim sistemima ne bi mi poverovali.
No sledeca konfiguracija:

OS: Mandrake Linux 9.2
na sledecoj konfiguraciji:
Abit NF7
Athlon XP 2000+
512MB
HDD 40GB Maxtor 7200rpm
nVIDIA GF FX5200
dlink 10/100Mb Ethernet Controler

Driver: nVIDIA Accelerated Graphic Driver 71.67 (Linux)

Programi: Samba 2.2.8a; Cedega 4.3 (Emulator winows-a);

Trenutno instalirane igre:
Generals Zero Hour v1.03
Warcraft III Frozen Thron v1.17
GTA 3 Vice City
Call of Duty UO
Counter - Strike 1.6
Quake III Arena
(nisam imao vise vremena da namestam ostale igre...)

Za sve zainteresovane igraonica se zove "MPM Centar" i nalazi se u Backoj Palanci u ulici Kralja Petra I 60. Mozete doci i pogledati kako sve funkcionise u radnom vremenu igraonice od 10h do 22h. Kontakt telefon 063/800-3-497 Petar Slavnic...
Trenutno sam bio zauzet namestanjem systema i igrica tako da nisam trazio pogram koji bi pod linux-om radio za vodjenje igraonice, ali i to ce biti sredjene nadam se....
[ pctel @ 22.03.2005. 13:02 ] @
Igre koje si naveo nisu izdate pod GPL licencom, znaci, nisu legalne bez obzira sto su na linux-u.
[ Marenović Slaviša @ 22.03.2005. 15:23 ] @
Jaoj covece, a ti ostavio i adresu....sad ce inspektori znati gde prvo da dodju...
[ OxY @ 23.03.2005. 03:26 ] @
Ja imam sledeci proble. Imam igraonicu u Nisu, sa 34 racunara na kojima je Windows XP Home Edition, LICENCIRAN. Licenciran je i program Cafe Suit, pomocu kojeg se vrsi uplata i bla bla bla... Nemam filmove niti rezem igre, ali imam i nelegalne igre instalirane. Kako je, i da li je moguce da mogu da mi zatvore igraonicu zbog igrica, na koje nemaju pravo jer ih ni jedna firma nije direktno ovlastila da vrse proveru. I kako mogu u krajnjem slucaju da legalizujem i neke od igara, jer kod nas ne postoji ni jedna kuca koja za to zaduzena?
[ pctel @ 23.03.2005. 03:41 ] @
Neko je ovde naveo neke slucajeve gde su igraonice zatvorene jer nemaju legalne igre.
[ Gojko Vujovic @ 23.03.2005. 07:37 ] @
Licencirani home edition ti ne daje za pravo da rentiraš pristup internetu putem tog windowsa. Simple as that.

Obrati se na microsoft.co.yu za detalje o licenci koja je potrebna da bi koristio windows u igraonici.
[ Silencer @ 23.03.2005. 14:17 ] @
Sto se mene tice igrice nemam, ali sam software nabavio 11 racunara gde su 10 za igranje i 1 kao server kupljen:
Windows XP Home Edtion OEM
OSL (naziv firme)
Windows XP Professional Disk Kit

Kako su meni rekli iz Extrema ja sam i kod njih zasticen :) E sad posto ja vidim da vi ovde vodite razgovore da sa XP Home Edtion ne moze koristi u igraonicama, ja lepo pozovem M$ Call centar i pitam jel ja mogu ovo da koristim u svojoj igraonici? I oni kazu Ako je Windows XP Home Edtion OEM (OEM Mi je naglasio da mora da bude) reko je da sam zasticen i da nemam nikakvih problema oko koriscenja u igraonici.

E sad sto se tice igrica posto iz extrime nema, a velika je navala tek za mesec dva mozes da ih dobijes ima kako oni kazu varijanta da porucis igrice koje hoces i da dobijes profakturu i ti da budes saglasan da ces to da uzmes (ne znam ni sam kako to saglasan) i onda ti se time branis dok ti ne dodju igrice :P E sad kolko ovo moze da funkcionise ne znam znacu kad mi upadnu :)

Pozdravljam sve vlasnike igraonica znam kolki je ovo problem sada i znam kako im je kad treba covek da za ovako nesto izdvoji stvarno veliku sumu novca a pitanje dal ce da se isplati. Neko je na forumu rekao da se oformi Unija Igraonica :) kao sto ima unija pekara pa su pekari stali na straniu onog sto je napenalio poreznika dobio advokata za dz u slucaju da bude tuzen.

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 23.03.2005. u 17:21 GMT+1]
[ JogyII @ 23.03.2005. 15:30 ] @
Citat:
Silencer:varijanta da porucis igrice koje hoces i da dobijes profakturu i ti da budes saglasan da ces to da uzmes (ne znam ni sam kako to saglasan)
pa oni ce ti dati profakturu koja te sama po sebi ne obavezuje na kupovinu
pa zato oni zele da se dodatno obavezes na kupovinu, da bi se osigurali da ces ti to kupiti a ne da ces se predomisliti kada inspektori prestanu da dolaze, sto mi zvuci sasvim fer sa njihove strane LOL[ mutepb82 @ 23.03.2005. 17:05 ] @
Pa ljudi raspitajte se malo bolje oko igrica. Cuo sa da se frima Compland (ComputerLand) iz Bg bas pozabavila tim pitanjem. Ne mozete da kupite igrice jer one nisu za komercijalnu uslugu. Raspitajte se kod njih. Meni su rekli da za igraonice treba da se iznajme igrice i da su oni u pregovoru sa Valve. Cena ce biti na mesecnom nivo nesto slicno kao da li u Madjarskoj ili Rumuniji ili tako nesto. Rekli su od 4e-7e po kompjuteru za sada samo za Counter-Strike. Za ostale igrice ne znam. Valjda je KGB preko njih isao. Ako neko ima neke druge informacije neka mi posalje mail. [email protected]
[ OxY @ 23.03.2005. 21:53 ] @
Za Home Edition u igraonicu sam pitao Microsoft, rekli su da moze da se koristi. Do duse ja nemam internet u igraonici. A to za igrice da se iznajmljuju sam i ja cuo, i to da ce da ide od 1000 din po igrici na racunaru. A sto se tice unije, tu sam potpuno saglasan da oformimo uniju, jer i sami znate kolko bi moralo da se naplati sat vreme ako ima bar 3 legalne igre na racunaru.
[ define @ 23.03.2005. 22:25 ] @
Ma ja vise ne znam ni sam sta da radim...
Ako ce to biti bas tako iznajmljivanje igrica onda se to bas i ne isplati uzimat.
mada licno mislim da za igrice nece biti rigorozno kao za windowse jer nema ni jedna toliko jaka firma u Srbiji koja bi mogla da potera tako jaku kampanju kao Microsoft, a pre svega znamo da je Microsoft naterao drzavu da se pozabavi time. I jos jedno.
Kako ce neko da zna koje igrice su free a koje se naplacuju, kada mi mozemo da skinemo modove za counter strike i totalno ga izmenimo.
[ pctel @ 23.03.2005. 22:44 ] @
Citat:
define:
Kako ce neko da zna koje igrice su free a koje se naplacuju

zato i traze licencu, da ne bi morali da znaju.
[ JogyII @ 24.03.2005. 12:34 ] @
Citat:
define: nema ni jedna toliko jaka firma u Srbiji koja bi mogla da potera tako jaku kampanju kao Microsoft,

ima BSA koja je otvorila kancelariju kod nas, oni zastupaju i Microsoft izmedju ostalog i jos mnogo drugih softwerskih kuca, ukljucujuci i vecinu velikih game develop kuca


[ define @ 24.03.2005. 13:04 ] @
Pa sta mislite hoce li igrice jos poskupeti u skorije vreme?
Ima li jos neka firma u Srbiji koja prodaje igrice sem Extreme posto je tamo sve rasprodato?
[ trifa @ 30.03.2005. 11:47 ] @
I posle ovoliko problema i neprospavanih noci da li ce igranje i dalje biti 1h=40din?
[ Mihailo @ 02.04.2005. 12:14 ] @
Što se tiče XP Home i firmi, igraonica, itd.

Citat:

Upotreba Windows OSa je dozvoljena u svim okru¾enjima, ako je naravno kopija
Windowsa legalna, bez obzira na izdanje.

Tehnièki gledano, Windows XP Pro je prikladniji za poslovno okru¾enje u
odnosu na Windows XP HE. Na ovoj stranici pobrojane su razlike izmeðu ova
dva izdanja:

Windows XP Comparison Guide

http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/howtobuy/choosing2.mspx

Aleksandar Ilinèiæ

MS Centar Beograd
[ hexagon @ 22.06.2005. 12:22 ] @
Proverio sam u Microsoftu, potpuno je legalno imati win XP home edition u igraonici.
Medjutim win XP Home edition podrzava samo 5 konekcija istovremeno, tj. jednom racunaru u mrezi se moze pristupati samo sa 5 drugih racunara odjednom. E sad, pitanje je, da li to znaci da Warcraft ili bilo koja druga mrezna igra nece raditi na vise od pet racunara u mrezi, istovremeno ?


Da li neko ima igraonicu sa XP home ili pouzdano zna odgovor ? Ne bih se zaletao i kupovao XP Home, ako je ovo neresiv problem...


10x
[ erazor999 @ 23.06.2005. 20:55 ] @
Slobodno kupi WinXP Home kad su u pitanju igrice moze da se konektuje koliko hoces kompjutera ali kad je upitanju presnimavanje sherovanih podataka preko mreze tad na jedan racunar koji koristi WinXP Home moze da se konektuje samo 5 racunara koji ce putem mreze nesto da presnimavaju....
[ hexagon @ 27.06.2005. 11:15 ] @
[ vortodox @ 30.07.2005. 15:02 ] @
O.K Imam jedno pitanje vezano kolko tolko sa svim, zelim da otvorima igraonicu sa PS2 konzolama i sa par kompova za internet, znam za PC treba samo Winxp i sta jos koristim(a to je nista), ali sta je sa PS2??? I kada otvaram ovako nesto da li se to vodi kao firma, str, ili sta vec???
[ Marko_L @ 30.07.2005. 16:43 ] @
Citat:
ali sta je sa PS2???

Ništa, trebaju ti legalne igre.
Citat:
I kada otvaram ovako nesto da li se to vodi kao firma, str, ili sta vec???

Mislim da se igraonice još uvek vode pod "organizovanje igara na sreću".
[ vortodox @ 30.07.2005. 18:30 ] @
PS2 = (Sony)PlayStation2


Organizovana igra na srecu..???? A kako to da prijavim ili ti kolko para, ako uopste treba da dam drzavi nasoj voljenoj... i da li menja stvar ako bih prodavao i pica igracima i korisnicima???

[ Marko_L @ 30.07.2005. 19:10 ] @
Citat:
PS2 = (Sony)PlayStation2

Pa znam, zato i kažem da ti trebaju legalne (originalne) igre, jer predpostavljam da ćeš njih da teraš na konzolama.
Citat:
Organizovana igra na srecu..???? A kako to da prijavim ili ti kolko para, ako uopste treba da dam drzavi nasoj voljenoj... i da li menja stvar ako bih prodavao i pica igracima i korisnicima???

Nisam dugo u toj priči, ali koliko se sećam uvek su se poker i ostali kockarski aparati, fliperi, automati sa video igrama, kompjuteri (na javnom mestu), igračke konzole, stoni fudbal...trpali u isti koš i to pod okriljem "organizovanja igara na sreću".E sad, moguće je da se u međuvremenu nešto promenilo, pa da je nešto razdvojeno u posebne delatnosti, zaista nisam upoznat, jer nisam pratio mnogo šta se dešava oko toga.U svakom slučaju, najbolje je da se raspitaš u nadležnim institucijama ili sačekaš nekoga ko drži legalnu igraonicu i zna šta sve treba i kako to ide.
[ vortodox @ 30.07.2005. 19:30 ] @
Hvala u svakom slucaju...raspitacu se jos oko tih detalja...
[ Barton @ 31.07.2005. 16:10 ] @
nije "organizovanje igara na srecu " vec ostale zabavne aktivnosti na drugom mestu nepomenute,kao npr. cirkuske predstave,luna parkovi,zabavne igraonice i sl.
[ vortodox @ 01.08.2005. 16:44 ] @
O.K
Danas sam razgovarao sa kolegom koji vec ima igraonicu, koji je registrovao firmu kao Agenciju za pruzanje racunarskih usluga??? Confused? Znaci kao i svaka druga firma placa boga oca, samo styo je pauslac...
Sad, mene zanima da li ima neka druga soluca, kojom bih izmakao placanje tolikih poreza...
[ pctel @ 01.08.2005. 17:17 ] @
Koliko otprilike placa mesecno i koliki pazar ima? U principu, ako drzavi ide manje od pola treba da budes zadovoljan.
[ LXR @ 21.09.2006. 17:12 ] @
Kako se razvila situacija posle godinu dana ??? Ima li sad uopste igraonica i ako ima (na srecu ima ih ) kako su uspeli da opstanu kad je bilo toliko nesporazuma u vezi legalnosti winXP-a i igrica u proteklih godinu dana...?

[Ovu poruku je menjao LXR dana 22.09.2006. u 07:43 GMT+1]
[ sasadim @ 11.10.2006. 03:18 ] @
Citat:
LXR: Kako se razvila situacija posle godinu dana ??? Ima li sad uopste igraonica i ako ima (na srecu ima ih :) ) kako su uspeli da opstanu kad je bilo toliko nesporazuma u vezi legalnosti winXP-a i igrica u proteklih godinu dana...?

[Ovu poruku je menjao LXR dana 22.09.2006. u 07:43 GMT+1]


Lepo, ulozis 20000 evra u winxp i igrice i "uzivas".
[ bokili @ 06.06.2007. 02:04 ] @
A sada u 2007oj? Da li i dalje rade igraonice? :)
[ momsab @ 08.06.2007. 15:12 ] @
da

barem u BGDu